неделя, юни 20, 2021

По 3000 безработни се регистрират на ден в бюрата по труда, сред тях и много добре образовани

Около 96 000 са безработните, като на ден се регистрират около 3000 души. Това призна зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Техният профил е на хора със средно и висше образование. Безработните са предимно в големите градове, сочи обобщението й.

В 11 области безработицата надхвърля 10% при 6,7 на сто средно за страната през март, когато беше обявено извънредно положение.

Най-високо е равнището във Видин – 14,9%, съобщиха от Агенцията по заетостта. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица. Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни.

Най-много безработни – по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко, съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт „Пазар на труда“ на КНСБ Атанаска Тодорова  също потвърди, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование.

„Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40% са лицата, които са на възраст над 50 години“, посочи Тодорова, цитирана от БНР.

Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото й в Благоевград – с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали – с 0,2 на сто.

Мярката 60 на 40

Над 160 000 са фирмите, подали заявления за помощ. С 5% сме задържали ръста на безработицата, подчерта Русинова.

Смисълът на мярката пък е да не се освобождават служители, добави тя. Русинова каза, че разнообразни са фирмите, които са кандидатствали.

ТЯ напомни, че това не е единствената мярка. Другата седмица стартира мярката за микро и малкия бизнес. Предвиждат се и микрокредити.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече