четвъртък, юли 2, 2020

Показват „Златното евангелие“

Уникалното за България „Златно евангелие“ ще бъде представено по повод 131 години от освобождението на градовете Омуртаг и Търговище. Патриотичен клуб „Възраждане“, Регионалният исторически музей в Търговище и музеят в Омуртаг организират изложение на безценната светиня.

Евангелието е подарък от интенданта на 11-а пехотна руска дивизия, която през зимата на 1878г. навлиза в Омуртаг и го заварва опожарен от турските части. Директорът на историческия музей в града Мирослав Тошев разказва, че освен т.нар. „Златно евангелие“ християнската армейска част е подарила на българите църковен кръст, теплота и други принадлежности, които позволяват да се проведе служба дори и на открито.

Според разказите, които се предават от уста на уста в района, руснаците, които са много набожни, са останали потресени от зверското опожаряване и опустошаване на храма в Омуртаг и са подарили свещените предмети като жест от братя към братя.

Евангелието е съхранявано в храма „Св. Димитър“ до 1973г., когато започват грабежи. Ценната находка е преместена в градския исторически музей, където остава до 1998г. Заради високата стойност на евангелието обаче е поставено под полицейски надзор. Оттогава то може да се види само с предварителна заявка.

На 27 януари ще бъде показано в музея в Омуртаг, а на 29 януари – в читалището в Търговище. Според организаторите ще се акцентира единствено на тази вещ, за да й се отдаде необходимото внимание.

Самото евангелие е изработено през 1862г. в патриаршеската типография в Москва. Кориците са направени с изключително майсторство. Образите първо са щамповани фабрично, но след това всяко едно изображение ръчно е обработено допълнително. Страниците на евангелието са близо 400, а теглото му е почти 8 килограма, заради масивния меден обков, който външно е позлатен.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече