понеделник, юни 1, 2020

POLITICO: Давид-Мария Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

Страсбург. Италианският евродепутат Давид-Мария Сасоли бе избран за председател на Европейския парламент в сряда, благодарение на препоръка на лидерите на ЕС да поставят социалист начело на европейските парламентаристи, пише авторитетното издание POLITICO.

Сасоли спечели 345 гласа във втория тур на гласуване. Ян Захрадил спечели 160 гласа, а Ска Келер 119. Той трябва да служи за две и половина години – половината от парламентарния мандат – преди да предаде щафетата на член на дясноцентристката Европейска народна партия за останалата част от мандата.

В изказването си пред евродепутатите преди гласуването Сасоли, който като бивш телевизионен журналист е широко известен в Италия, но не е добре познат извън страната, заяви, че е решил да се кандидатира, защото „Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. “

Парламентът предстои да избере 14 вицепрезиденти в сряда и пет квестори (които се грижат за финансови и административни въпроси) в четвъртък. Възходът на Сасоли към властта е неочакван.

Във вторник лидерите на ЕС представиха идеята на Сергей Станишев, българин и президент на Партията на европейските социалисти, да поеме председателството на Парламента. Станишев би помогнал за осигуряването на баланс в Източна Европа за най-високите постове в ЕС – първите четири от които бяха уредени във вторник.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече