вторник, януари 26, 2021

При покупка с банкова карта през сайт – без касова бележка

Въвеждат се корекции в текстовете в Н-18, които се оказаха неприложими на практика

Собствениците на електронни магазини няма да са длъжни да представят касови бележки на клиентите си, ако покупките са извършени през платформата и са платени с банкови карти. Тези промени са заложени в Закона за ДДС, които ще влязат в сила от следващата година. Измененията бяха приети от Министерски съвет, след като бизнесът скочи срещу печално известната наредба за касовите апарати – Н-18.

На този етап при продажби, направени чрез сайта с кредитна или дебитна карта, търговците трябва да ги регистрират и отчетат с касови бележки. След промяната няма да се изискват хартиени фискални бонове, а ще може да се издава друг тип документ за сделката, но какъв ще е той засега още не е регламентирано.

Решението значително ще облекчи бизнеса, тъй като сега мнозина отказват да приемат плащания с карти през виртуални ПОС терминали. Вместо това поръчките се изпращат с наложен платеж и сумите се покриват в офисите на куриерските фирми. За плащания, направени през финтех компаниите, като Пейпал и Револют, изключението няма да важи, за да не се създадат условия за укриване на оборотите.

Всички доставчици на платежни услуги ще имат ангажимент да информират със справки НАП за стойността и съответния брой на транзакциите. Приходната агенция ще получава данни също за откритите и закритите банкови сметки на фирми.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече