неделя, октомври 24, 2021

Проф. Асен Балтов: Нивата на заразата у нас са доста сериозни

За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари и системата и допълнително ще затрудни работата ни. Това заяви директорът на Пирогов – Проф. Асен Балтов в ефира на „Здравей, България“. Той обясни, че причината за голямата бройка се дължи на разпускането на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските. Освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора. Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците, добави той.

Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ, каза Балтов.

Професорът не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече