четвъртък, януари 28, 2021

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът директно и индиректно засяга сърцето

„Пневмонията в белия дроб води до повишаване налягане на кръвта и се получава сърдечна недостатъчност. Този вирус директно засяга миоцидните клетки на сърцето. Образуват се тромби в съдовете, които хранят мускулите на сърцето“. Така коментира проблемите на сърцето и коронавируса пред btv проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

По думите му това се наблюдава и при пациенти без сърдечно-съдови заболявания преди коронавируса. Хората със сърдечни заболявания са по-застрашени, предупреди той.

Проф. Начев допълни, че индиректно вирусът също вреди на сърцето и препоръча за всички преминали през заболяването да си направят ЯМР.

„На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, които нямат OVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар“, посочи проф. Начев.

Той не поиска да препоръча нищо като превенция. Заръча обаче на всички със заболявания и усетят някакво неразположение да отидат на лекар. Професорът подчерта, че продължава тенденцията заради пандемията масово пациентите да отлагат профилактичните си прегледи, което води до влошаване на състоянието на пациентите. „Забелязвам, че хората отлагат. Неглижират симптомите“, посочи докторът.

„Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Аз съм привърженик на построгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи. От по-висока камбанария обаче трябва да се мисли и за ситуацията в икономиката. Грубо казано, да не стане така да спасим хората, а да няма с какво после да се препитават те. Трябва да има съотношение между двете неща.“ Така коментира локдауна проф. Генчо Начев.

Според него мерките постигнат добър баланс, но трябва да се засили контролът върху спазването им.

Резултатът от сегашното затягане  ще се види след третата седмица, обясни той. „Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките“ и допълни, че в неговата болница има 30 covid легла и за момента няма недостиг на персонал. Проф. Начев посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение има заразени медици, но всички са се излекували.

„Финансирането на здравеопазването е сбъркано – и по отношение на това какво плаща Касата, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък“, коментира проф. Начев.

Според него парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да „изтекат“, защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече