сряда, януари 19, 2022

Проф. Георги Момеков: Не е добре всеки да пие антибиотици срещу Ковид 19

Управляващите ще имат много сложна задача. Трябва да се работи с пиари, които знаят как се поднася информация по един разумен начин. Това каза фармакологът проф. Георги Момеков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той посочи, че в България използването на много антибиотици при лечението на Ковид е масово, но това се среща и в южните части на Европа, дори в по-голяма степен – в Кипър, Гърция, Южна Италия. Бактериална инфекция върху Ковид е много рядка и затова не е добре всеки да пие антибиотици, за да не се стига до глобална резистентност. Болестта протича във фази и лечението е според състоянието на пациента, т.е. индивидуално по преценка на лекарите.

По думите на специалиста РНК ваксините носят много предимства. Едно от тях е, че производителите постоянно могат да ги променят, така че да покриват и новите варианти и това става сравнително бързо.

Според проф. Момеков при Омикрон вероятно процентът ефективност на съществуващите сега ваксини ще е по-малък, но при всички положения ще действат. Той смята, че все още има много неизвестни около новия вариант на коронавируса и затова не бива да се спекулира.

Лекарство с обещаващи данни дава 89% протекция срещу хоспитализация или смърт и е на базата на два протезни инхибитора.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече