петък, септември 17, 2021

Проф. Кантарджиев: Когато си навън и има ветрец, рискът от заразяване е много нисък

През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Това коментира в ефира на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ професор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб. Той посочи като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

„Ваксините са доказали, че действат“, категоричен е Кантарджиев. Относно отворените „зелени“ коридори за ваксинация, той коментира: „Слава Богу, че времето е хубаво, че има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък“. В момента имаме дози за имунизация срещу коронавирус на България и половина, заяви професорът. Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация, допълни той.

Според Кантарджиев, кризата у нас се управлява много добре. „Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли – август вече ще имаме достатъчно имунизирани и защитени хора в страната“, категоричен е професорът.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече