петък, септември 17, 2021

Проф. Николай Витанов: Делта вариантът се опитва да се бори, но засега неуспешно

Всичко е спокойно засега и в близкото бъдеще така ще бъде. По-нататък през септември месец може би няма да е така. В студиото на БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов посочи, че не се вижда делта вариантът на вируса да причинява кой знае какви съществени поражения, но не се вижда на повърхността все още. „При мен се вижда, че делта вариантът на вируса работи подмолно“, изтъкна ученият.

Четири фактора пречат на делта варианта да се разпространи напълно – ваксинацията, отпускарският сезон, РЗИ-тата и конкуренцията. Делта вариантът се опитва да се бори, но засега борбата му е неуспешна, подчерта математикът.

По думите на Витанов събирането на много хора на едно място неизбежно води до разпространение на заразата. Делта вариантът е борбен и до септември месец ще се пребори с конкуренцията на британския вариант – хората ще се приберат, ще стане по-студено и РЗИ-тата няма да могат да го спрат, предупреди математикът. 

Проф. Николай Витанов отчете, че това, което ще ни остане в борбата срещу делта варианта е ваксинацията, която не върви. Ние имаме доста проблеми с ваксинацията, изтъкна математикът. Според него други мерки могат да преборят антиваксърското чудовище. 

Теоретично може да се пребори антиваксърското чудовище, но практически няма да стане. Наесен ние няма да сме на 70% ваксинирани, а на 35%, отчете проф. Витанов. „Вирусът ще си се разпространи и ще се вдигне нова вълничка. Въпросът е новата вълна да преживеем и начинът е един“, отбеляза проф. Витанов.

Проф. Витанов предупреди, че ако допуснем разпространението на делта варианта веднага ще се промени ситуацията на страната, която се намира в зелената карта. Трябва да се засили ваксинацията, защото ще преодолее всичко друго, което се опитаме да направим, добави проф. Витанов.

„Опасността е реална, но не засега, а есента ще ни представи сметката за това, че сега не взимаме мерки. Ако пробие процесът на падане ще спре и броят на активните случаи ще тръгнат нагоре“, категоричен бе проф. Витанов.

Николай Витанов не приема критиката на Националния център за обществено здраве (НЦОЗА), че кризата с коронавируса се управлявала политически, вместо медицински. При тези условия здравната система се справи прекрасно. Кой не се справи прекрасно от медицинските специалисти – РЗИ-тата ли, лекарите ли, медицинските сестри ли?, запита проф. Витанов.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече