сряда, юли 29, 2020

Професори от Нов български бунят студентите от СУ

Преподаватели от Нов български университет (НБУ) са в основата на продължаващата вече шести ден окупация на Алма матер, която в събота прерасна в пълна блокада за лекции.

Най-активни сред тях са професорът по конституционно право проф. Георги Близнашки и бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов.

Между 10 и 20 от всички стотина студенти, участващи в протестите в СУ, са възпитаници на НБУ, а не на Алма матер, твърдят техни колеги. Огромна част от преподавателите, бунещи кандидат-висшистите, пък се  оказват свързани с политически формации от Реформаторския блок или неправителствени организации, считани за приближени до кръга „Капитал“.

Връзката на Близнашки с окупацията лъсна още в първия й ден, когато той отиде на крака в превзетата 272-ра аудитория и обяви, че се гордее с участниците в протеста.

Той е преподавател в Софийския университет и НБУ и лично буни учениците си в кръжока си по конституционно право в двата ВУЗ-а. В същото време особено активен се оказва и бившият министър на образованието в правителството на ГЕРБ – проф. Сергей Игнатов. Макар да е ексректор на Нов български университет, а в момента е преподавател по египтология в същия ВУЗ, Игнатов е сред основните организатори на бунта. Той дърпа конците на окупацията в СУ от кабинета си в НБУ, където стои от 9 до 16 часа, издадоха от учебното заведение.

Бившият министър е свързван с „Отворено общество“, чиито кадри са сред основните лица, участващи в организацията и на отмиращите през последните месеци протести срещу кабинета ДАНСwithme.

Именно заради отслабването на интереса към митингите, които напоследък събират едва няколко дузини хора, организаторите им се опитват да превърнат окупацията в СУ в последен опит за реанимация на протестите.

Именно заради известната си връзка с „Отворено общество“ Игнатов предпочитал да стои в сянка, като обработвал възпитаниците на НБУ чрез колегата си проф. Румен Владимиров. Негови студенти разказаха, че по време на лекция по наказателно право в четвъртък той открито призовал всички присъстващи да се включат в протестите в СУ.

Тройката на най-изявените професори – провокатори в НБУ, допълва пиарът на университета Евелина Христова, която е и преподавател в катедрата по медии. Христова беше съветник на Игнатов, докато беше министър.

Тримата професори обаче не са единствените, които подклаждат страстите на студентите. В групата е и Васил Гарнизов, който е член на настоятелството на НБУ и бивш зам.-министър на регионалното развитие в кабинета „Костов“. Той се счита за гравитиращ около ДСБ – една от партиите в Реформаторския блок, като от четвъртък насам пълни „Фейсбук“ страницата си с призиви, подкрепящи случващото се в СУ.  При протестиращите в СУ е бил и евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, а вчера при тях се появи философът и инициатор на Гражданския съвет на Реформаторския блок Калин Янакиев.

Интересен факт също е, че пак вчера в подкрепа на протестите се обявиха и актьорите от Младежкия театър. Повечето от тях участват в сериала „Четвърта власт“, чийто продуцент е бившият PR на Костов Найо Тицин, а  режисьор е Стоян Радев, който също е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Сред останалите преподаватели на НБУ, които подтикват студентите към бунт, и то открито във „Фейсбук“

са политологът Антоний Тодоров и бившият професор от СУ и настоящ кадър на Нов български Момчил Дойчев.

За цвят в компанията е и шефката на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, която е сред най-дейните организатори на ДАНСwithme. От страната на СУ пък най-деен в организацията на окупацията се оказва доцентът по семейно право Кристиан Таков. В продължение на няколко години той е бил стипендиант на Соросовата фондация „Отворено общество“.

Междувременно, след като в събота студентът по книгоиздаване Георги Иванов скочи на колегите си окупатори, пращайки отворено писмо, в което им припомни, че СУ не е техен, вчера стана ясно, че има и създадена група срещу протеста.

Тя е във „Фейсбук“ и в нея се включиха членове на студентско-ученическото движение „Призив за образование“. Контрапротестиращите излязоха със становище, в което казват, че над 20 000 студенти не са съгласни с окупацията. „Окупаторите“ вкарват Софийския университет

в нечии нечисти политико-партийни сметки които ако се осъществят, убедени сме, че наред с всички останали социални бедствия, ще донесат и нови удари по образованието – и като достъпност, и като качество“, гласи декларацията им.

Вчера сутринта пък в двора на Ректората беше организиран и контрапротест, който прерасна в сблъсъци между двете страни – студентите окупатори и колегите им, които настояват Алма матер да бъде освободен и отворен наново за лекции.

В 8 ч. сутринта двайсетина младежи успяха да пробият блокадата на СУ. Окупиращите викнаха полиция, която изведе котрапротестът извън Алма матер. Впоследствие „окупаторите“ пуснаха призив за физическа помощ във „Фейсбук“. През това време контрапротестиращите стояха на входа на метрото. Докато снабдяваха хората в СУ с храна, пък те бурно освиркаха Калин Янакиев и го нарекоха пияница. Те започнаха да събират пари, за да му купят патронче водка.

Малко преди 11 часа на мястото дойде депутатът от БСП Борис Цветков. Именно той стана предводител на втория щурм на сградата, в който отново се стигна до физически сблъсъци. Част от окупаторите се оплакаха, че са пострадали леко при ръкопашните схватки. Днес е обявен за неучебен ден във вуза, като следобед се събира Академичният съвет, за да обсъжда изход от окупацията.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече