неделя, юни 26, 2022

Протести срещу ковид мерките и „зеления сертификат“ в Европа

Жители на Италия, Франция, Германия излязоха по улиците

Протести срещу ковид мерките и „зеления сертификат“ имаше в Европа. В Париж демонстранти излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от превръщането на здравния пропуск във ваксинационен. От днес там всички пълнолетни, които са получили втора доза ваксина преди повече от седем месеца, трябва да имат и бустерна доза. В противен случай сертификатите им ще бъдат невалидни. Сблъсъци с полицията и напрежение между демонстранти белязаха съботния следобед на протест срещу ваксините и зелените сертификати в Рим, предаде АФП.

Около хиляда души се бяха събрали за разрешена от полицията седяща демонстрация на площада „Свети Йоан“, когато малка група демонстранти решиха да тръгнат на неразрешено шествие към историческия център. Шествието бе блокирано от полицейски автомобили. Освен в центъра на Рим, демонстрации бяха проведени и на други места в Италия. Целта им е да бъде премахнат сертификатът за ваксинация, както и срещу задължителното ваксиниране на всички хора на възраст над 50 години, предава днес.бг.

Сертификатът за ваксинация е задължителен за посещения в хотели, ресторанти, панаири и конгреси, както и плувни басейни и фитнес зали, също и за градския транспорт в страната. До 10-ти януари сертификат можеше да бъде издаден и срещу отрицателен тест, но сега вече важи само срещу ваксинация или преболедуване. Първата европейска страна, силно засегната от пандемията – Италия, е регистрирала повече от 140 000 смъртни случая от началото на 2020 г.

Демонстрации срещу наложените санитарни мерки и ограниченията, както и срещу задължителната ваксинация се проведоха в събота в няколко германски града. Повечето демонстрации бяха придружени от протести на привърженици на ваксините и ограниченията за неваксинирани. Най-мащабната акция се проведе във Фрайбург – в нея участваха около 6 хиляди души. В Хамбург 3000 противници на ваксините излязоха по улиците.

Около 1,5 хиляди души протестираха срещу политиката на властите в Оснабрюк. В Дюселдорф в акциите са участвали 2,5 хиляди души, във Фюрт – 1,5 хиляди, в Мюнхен – хиляда. От края на декември в Германия се провеждат редовни протести срещу мерките, наложени от правителството.

Според ръководителя на контраразузнаването Томас Халденванг само през първата седмица на януари в Германия са се провели над 1000 подобни акции. Той смята, че участниците в подобни протести стават все по-радикални.

Германските власти искат да въведат задължителна ваксинация срещу Ковид още тази година. Тази тема сега е една от най-горещите във вътрешнополитическия дневен ред на Германия. Експертите се опасяват, че този ход допълнително ще радикализира скептиците на коронавируса.

В момента в Германия са въведени ограничения заради Омикрон, но те са много по-леки, отколкото през периодите на първата, втората и третата вълна на пандемията. Те касаят основно неваксинираните, които не могат да посещават ресторанти, театри, концерти, фитнес клубове.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече