неделя, май 9, 2021

Психологът на обвинения в подготовка на атентат ученик: Той не е можел да го извърши

Обвиненият в подготовка на терористичен акт ученик от Пловдив не е бил в състояние да го извърши, когато майка му е разкрила комуникацията му с човек от Ислямска държава. Тийнейджърът не е приел исляма. 

Младежът е гледал видеа как се прави самоделна бомба, той бил будно и интелигентно момче и е общувал на английски в интернет. Това разказа психологът Иван Тричков, работил с ученика преди намесата на службите, по бТВ. 

Нямаме подходяща семейна образователна среда за младите хора. Интернет не може да бъде абсолютно защитено пространство”, заяви пък Георги Апостолов от Център за безопасен интернет по Нова тв. Той разказа за случай на британска журналистка, която сложила бурка и се снимала пред килим с арабски мотиви – експериментът й показал, че на 15-тата минута с нея се свързал вербуващ на ИД. „Моделът на вербовка е един и същ, добави Апостолов. 

„Пропусната е възможност да бъде работено продължително от ДАНС. Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата”, каза бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Според бившия шеф на антимафиотите, службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече