сряда, септември 29, 2021

Разбиха канал за точене на НЗОК

Икономическа полиция, ДАНС и Прокуратурата разбиха днес в Пловдив канал за източване на пари от НЗОК, с което са ѝ нанесени щети в размер на над половин милион лева. Това каза Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев на съвместен брифинг с директора на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев и наблюдаващият прокурор Атанас Илиев, предаде новини.бг.

Задържан лекар психиатър, който чрез лични лекари от Пловдив, Първомай, Кричим, Карлово и други общини е поставял фалшива диагноза „Параноидна шизофрения“. Измамата се е извършвала чрез неистински документи.

В схемата са вкарани 52 пациенти, които нямат нищо общо със заболяването, като част от тях дори не живеят в България. По думите на Грошев са изписвани три вида лекарства, като една ампула струва между 700 и 900 лева. Медикаментите се получавали от няколко аптеки чрез поставени лица, след което се продавали на черния пазар на два и три пъти по-ниска цена.

Служители на полицията са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим, Първомай и селата Фотиново и Кърнаре, иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, компютърни конфигурации, друга документация, силиконови печати на Касата, ампули, каза Йордан Рогачев и уточни, че измамата е започната през януари 2017 година.

До този момент са разпитани 80 свидетеля, като разследването показва, че пациентите не знаят за тези лекарства, не са били на преглед, нито познават психиатъра.

Атанас Илиев заяви, че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на психиатърката е открит силиконов печат на Здравната каса.

По време на разследването ще бъдат проверени и действията на длъжностните лица, които са одобрявали документите, с които се получават скъпите лекарства. Ще проверим дали става дума за „затваряне на очите“ от страна на служители на Касата или предоверяване към лекаря, тъй като документите, които съпровождат изписването на ампулите са много, каза Илиев.

Лекарката е задържана за 24 часа, предстои да й бъде наложена мярка с прокурорска заповед за 72 часа.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече