неделя, октомври 24, 2021

Румен Петков: Илиев e подписал документ за паспорт на сръбския наркотрафикант Куйович

Румен Петков заяви, че бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е бил подведен да разпише документ за издаването на паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Вчера Илиев заяви, че е подал оставка от МВР заради подписана оперативна разработка в Разград. Целта й е била да бъдат пуснати 4 тона хероин у нас и при залавянето им да бъде хванат Куйович. Румен Петков каза обаче, че операцията от Разград е различна от случая, при който бях заловени Куйович и 60 кг хероин.

Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев заяви на извънредна пресконференция вчера, че не съжалява за подадената оставка, защото това е довело до залавянето на известен наркобос. Илиев подаде оставка в края на месец ноември 2007 г.

Тогава той посочи, че причина за оставката му е, че във времето назад е бил много грозно подведен и подписал документ за оперативна комбинация, която донякъде е в разрез с нормативните документи на Министерство на вътрешните работи. „Помолих Министерството да бъде извършена проверка по този случай и сами разбирате, че моето достойнство като генерал не позволява аз да остана на работа като главен секретар на министерството. Причината за това е да не повлияя на обективността на тази проверка. Дълбоко съм убеден, че това е правилното решение да напусна системата на МВР“, заяви тогава Илия Илиев.

На вчерашната пресконференция бившият главен секретар поздрави ръководството на МВР и колегите си за задържането в Стара Загора на известния сръбски наркотрафикант Будимир Куйович и залавянето на 60 кг. хероин, които са част от канал за трафик на четири тона наркотични вещества.

Куйович е сочен за един от основните организатори на трафика на наркотици през България

Прокуратурата повдигна срещу Куйович обвинение за организиране на престъпна група с цел трафик на наркотици. На 30-и декември Куйович бе отведен в следствения арест в Стара Загора при засилени мерки за сигурност. Ден преди това на граничния пункт в Капитан Андреево бяха задържани трима българи при опит да внесат от Турция около 60 кг хероин. Сърбинът е техен ръководител. Съдът постанови Куйович и българите да останат в ареста.

Тримата българи са Николай Писков на 41 години от Стара Загора, Михаил Янков – бивш митничар от Свиленград  и Стойко Дойчев – 53-годишен бизнесмен от София. Срещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел трафик на наркотици. Образувано е и досъдебно производство и за притежание и контрабанда на наркотици.

Куйович е сочен за един от основните организатори на трафика на наркотици през България. Преди три години той беше задържан в курорта „Златни пясъци“ и бе предаден на сръбските власти. Тогава Куйович беше уличен като организатор на разкритата през май 2002 г. лаборатория за синтетични наркотици в пернишкото село Дивотино. Тогава полицията откри 48 кг. амфетамин-субстанция, незаконно оръжие и боеприпаси заровени в двора на къща.

Илия Илиев: Падането на едни пагони срещу задържането на 60 кг хероин си заслужава

„Падането на едни пагони срещу задържането на 60 кг хероин си заслужава“, заяви Илиев по повод спецакцията на ГКПП Капитан Андреево.

Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев заяви, че е подписал оперативна комбинация, така че да стане възможно наркотикът да влезе в страната, където да бъде спрян. Два-три месеца това не се е случило и чрез оставката си той е поел отговорността. Това обаче успокоило престъпниците и те пак започнали да реализират канала за наркотици, който бе разбит преди два дни.

„Това, че полицията е заловила 60 кг, не е малко“, каза Илиев. Според него това означава, че операцията е доведена до успешен край. „Проблемът, заради който е подадена оставката, е бил само и единствено в четирите тона хероин“, бе категоричен Илия Илиев. Той уточни, че никой наркотрафикант няма да рискува да прекара четири тона наведнъж през границата.

„Ако не бях подписал комбинацията, резултатът би бил съмнителен“, уточни Илиев. Той обаче заяви, че се надява президентът и премиерът да осмислят връщането му в системата на МВР.

„Трябва да има оперативни игри. Това е висшият пилотаж в оперативната работа. С едни подслушвания на джиесеми, виждате, че резултатите не са кой знае колко големи. Трябва да има агентура, за да се събират конкретни доказателства“, допълни Илиев. „В цял свят се работи с оперативни комбинации. Колегите не трябва да спират да си организират работата по този начин в борбата с организираната престъпност“, каза Илиев.

Румен Петков: Илиев е превишил правомощията си

Министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира думите на Илиев като каза, че бившият главен секретар на МВР е превишил правомощията си, като е разрешил издаването на паспорт на сръбския наркобос Будимир Куйович. Според резултатите от проверката в Инспектората на МВР, Илиев е бил подведен в случая от заместник-директора на ОДП-Разград, който също е наказан заедно с още петима полицаи от дирекцията.

Сред наказаните са заместник-директорът на ОДП-Разград Тодор Димов, както и офицери от направление „Борба с организираната престъпност“ в дирекцията и служители на отдел „Български документи за самоличност“ към полицията в Разград.

„За допуснати нарушения по воденето на дела на оперативен отчет и във връзка с нарушение на нормативната уредба дирекция „Инспекторат“ на МВР съвместно с Национална служба „Полиция“ да извършат допълнителна проверка в Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Материалите от извършената проверка по случая ще бъдат предадени още днес в прокуратурата. За резултатите в телефонен разговор съм информирал и главния прокурор Борис Велчев“, каза министърът.

Относно твърденията на Илия Илиев, че разработката в Разград, заради която той е подал оставка, в крайна сметка е била завършена успешно с акцията на антимафиотите в Стара Загора и залавянето на Куйович, вътрешният министър Румен Петков съобщи, че двата случая не бива да се свързват. За разработката, която Илиев е подписал, Румен Петков разбрал близо четири месеца по-късно и според него Илиев е направил достоен избор, като сам е подал оставка.

Министър Петков обяви, че за допуснато тежко дисциплинарно нарушение – превишаване на власт и използване на служебно положение за облага на трети лица открива дисциплинарно производство срещу главен инспектор Тодор Костадинов Димов, временно назначен на длъжността заместник-директор на ОДП Разград и го отстранява от длъжност до приключване на производството.

Петков не се ангажира дали Илиев е бил подведен умишлено, но коментира, че подвеждането е тежко и че отстраняването от длъжност и дисциплинарното производство срещу Димов е най-малкото, което може да му се случи.

Полицаи от Разград получиха дисциплинарни наказания

Петков обяви, че налага дисциплинарни наказания и че още днес материалите от проверката ще бъдат изпратени в прокуратурата. За нарушаване на контрола на подчинените министърът наказва с порицание директора на ОДП Разград Кръстьо Сотиров.

С порицание за неупражняване на контрол на подчинените се наказва инспектор втора степен Пеньо Пенев, който временно е бил назначен на длъжността началник на сектор „Борба с организирана престъпност“, отдел „противодействие на престъпността“.

С писмено предупреждение се наказва инспектор трета степен Станимир Танев, разузнавач в Борба с организирана престъпност в ОДП – Разград, заради пропуски в изучаването и прилагането на разпоредбите за служебната дейност.

За превишаване на правомощия и неизпъление на служебни задължения се наказва с порицание главен инспектор Емилиян Иванов – началник на група „Български документи за самоличност“, отдел „Опазване на обществения ред и превенция в ОДП Разград“.

За пропуски в изучаването и прилагането на разпоредбите, регламентиращи служебната дейност, се налага дисциплинарно наказание „Писмено предупреждение“ на инспектор Румен Георгиев – технолог-администратор в пункт, отговарящ за българските документи за самоличност в ОДП – Разград.

„Оттук нататък нещата са в ръцете на прокуратурата с изключение на проверката в ГДБОП“, каза министър Петков. Той заяви, че не може да отговори дали умишлено са подвели Илия Илиев, но „подвеждането е тежко“.

Запитан дали Илия Илиев може да бъде върнат в МВР, Румен Петков отговори: „Той съзнателно направи достоен избор, подавайки оставка“.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече