неделя, октомври 24, 2021

Румен Петков: Законът за движение по пътищата не изисква задължително ползване на зимни гуми

По думите на министъра на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарния контрол днес стана ясно, че ползването на зимни гуми не е задължително. Петков посочи, че има изискване за техническа изправност на гумите на автомобилите – техният грайфер да е не по-малко от 1,6 мм.

Румен Петков обяви, че до момента в рамките на акция „Светлина“, която започна на 1 ноември, няма нито един съставен акт за неизправност на гумите.

Анализът на пътнотранспортните произшествия и жертвите от тях показва, че са резултат най-вече от поведението на шофьорите на пътя. Именно през есенно-зимния сезон се увеличава рязко рискът от тежки катастрофи. Тогава броят на жертвите пешеходци се увеличава с до 40%. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Вътрешният министър посочи, че 70% от случаите с жертви са станали в тъмната част на денонощието. За периода ноември-февруари 2006 г. при 1271 са загинали над 190 души, като за същия период през 2005 г. са загинали 159 души. „Обстановката по пътищата мотивира провеждането на акцията „Светлина“, което стана в периода 1-6 ноември“, допълни вътрешният министър.

По отношение на използването на зимни гуми през зимния период, министърът посочи, че в Закона за движение по пътищата е записано, че през зимния период движението трябва да се осъществява при добра техническа изправност на автомобилите, в това число и при здрави гуми. Това обаче не значело, че има специално изискване за ползване на зимни гуми през сезона.

Все пак вътрешният министър каза, че трябва да се направи нещо по отношение на това, че по-безопасно да се ползват зимни гуми, с цел намаляване на пътнотранспортните произшествия през зимния сезон.

„Нямам информация за съставяне на актове от КАТ за това, че някой не е карал със зимни гуми. Ако все пак някой разполага с такава информация и наистина има съставени актове, аз съм готов да ги отменя веднага“, обеща министър Петков.

Депутатът от ОДС Мартин Димитров, който зададе въпроса към Румен Петков, предложи да има информационна кампания за ползване на зимни гуми през зимния сезон, заради собствената безопасност на гражданите.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече