събота, юли 2, 2022

Румен Радев за F-16: Правителството трябва да вземе тежко решение

След срещата си с президента на Република Албания Илир Мета, българският президент Румен Радев излезе с коментар за самолетите F-16. Радев обясни, че пред правителството в момента стои тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която ще струва на страната 5,5 млрд. лева и дали можем да си го позволим

Президентът припомни защо през 2016 година е наложил вето на решението на парламента за закупуването на първите осем F-16.

„Не заради самолета. Той ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето за начина, по който беше сключен този договор от българската държава. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше, беше 3 млрд. лева”, уточни той.

По думите му правителството тогава е взело решение да ореже безобразно пакета.

„Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли – отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава.

Радев обясни, че ако искаме този самолет да лети в България, да разполага с цялото оборудване и услуги, цената е 3 млрд. за втората половина.

„Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане и може ли да си го позволи българското правителство”, каза той.

Президентът каза, че трябва да имаме пълна ескадрила.

„Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета”, категоричен е Радев.

Той допълни, че ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде през 2027-2028 г.

„Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г., ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО. И да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена”, добави държавният глава.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече