петък, юли 1, 2022

Румен Радев: Затварянето е крайна мярка, помним какво направиха ГЕРБ

Ситуацията е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки. Броят на заразените и починалите българи е голям, болниците е задъхват. Това заяви президентът Румен Радев по време на спешна среща със служебното правителство за мерките за справяне с кризата COVID-19. 

Радев напомни, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори държавата, или да предложи гъвкав подход. Подкрепих вашето виждане чрез сертификат за преболедуване, ваксиниране или тест. Затварянето на държавата е крайна мярка, помни изгонването на хората от градинките и затварянето на градове, напомни Радев. 

По думите му предишните управляващи насадили трайно недоверие срещу ваксините и определени партии ще спекулират и искат оставки на служебното правителство, без да имат смелостта да предложат алтернатива, защото броят гласове. Ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност стои върху нас, посочи Радев. 

За него животът на хората е много по-ценен от резултата на президентските избори, който Радев ще приеме със смирение. 

Той посочи, че има информация, че от обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лева на тест. Румен Радев очаква МЗ да провери възможно най-бързо фактите и да осигури обещаните безплатни тестове за населението, настоя Радев. 

Румен Радев очаква ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксинирани или друго решение за хора със специфични заболявания, които чуват други съвети. Остава открит въпроса за пълноценен контрол по спазването на мерките. Мерките трябва да бъдат пропорционални, да не бъдат дискиминационни и ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт, а само на доброволно решение, категоричен бе президентът. 

Той изтъкна за пореден път, че най-надеждната защита срещу коронавируса е ваксинирането и не бива да оставяме произвола на съдбата си на късмета. Радев благодари на медицинските специалисти, които продължават да изпълняват задълженията си. 

От своя страна служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ключовата дума е безопасна среда за децата в училище. Ако можем да осигурим такава среда, тогава може да върнем децата в училище, настоя Кацаров.

Служебният образователен министър Николай Денков заяви, че трябва да има максимално присъствено обучение при осигуряване живота и здравето на децата. Фактите обаче показват следното: от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а броят на децата 5 пъти. В момента имаме около 12 000 деца от училищата и около 2 000 от детските градини и яслите. 

По думите му предприетите мерки са меки и в началото на септември месец бяха адекватни. Сега обаче заболеваемостта в страната надхвърля 700 на 100 000 души, а на места 1000 на 100 000 души.

Румен Радев запита как ще бъде осигурена безопасна среда, за да може децата да могат да ходя на училище и кога е възможно да стане това? Стойчо Кацаров заяви, че биха могли да бъдат осигурени тестове с близалки и няма да позволи, докато е здравен министър да се бърка в носа на децата. Ако родителите са съгласи, такъв е начинът за безопасна среда, посочи Кацаров. 

Според него, ако се осигурят необходимите средства от Министерство на финансите, до 10 дни ще можем да върнем децата от 1 до 4 клас в училище. Проф. Николай Денков не е видял консенсус в тази посока, но се надява разумът да надделее. Той очаква учителите също да подкрепят осигуряването на безопасна среда вътре в самото училище. 

Правилната стъпка е филтър на входа на училището, щадящи тестове за децата и учителите, които са готови да осигурят безопасната среда, уточни Денков. 

Служебният финансов министър Христо Белчев заяви, че има неща в живота, които не се купуват с пари. Децата освен на здраве, имат право да ходят на училище и не могат да бъдат заложник на пандемията, категоричен бе Белчев и увери, че Министерство на финансите няма да пести нито стотинка за децата. „Господа и колеги, ще получите пълната ни подкрепа“, даде се разбере Христо Белчев.

Румен Радев разпореди нещата да се случат бързо и децата от 1 до 4 клас да се върнат бързо в училище. 

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече