петък, юли 1, 2022

Руски учени: Спутник V произвежда два пъти повече антитела срещу Омикрон от Pfizer

Руската ваксина „Спутник V“ неутрализира два пъти по-добре активността на варианта Омикрон в сравнение с препарата на Pfizer, съобщиха изследователи от Руския фонд за директни инвестиции (РФПИ) и Изследователския център по епидемиология и микробиология „Гамалей“.

Ваксината „Спутник V“ демонстрира титър на вируснеутрализиращи антитела към варианта Омикрон (B.1.1.529) повече от два пъти по-висок в сравнение с две инжекции от ваксината на Pfizer (2,1 пъти по-висок като цяло и 2,6 пъти по-висок – три месеца след ваксинацията)“, се казва в прессъобщение след съвместно проучване с Италианския национален институт по инфекциозни болести Lazzaro Spallanzani.

Освен това специалистите са стигнали до заключението, че използването на „Спутник Лайт“ в качеството на бустер повишава активността срещу Омикрон до нива, сравними със защитата, осигурена от „Спутник V“ срещу оригиналния щам.

Екипът от руски и италиански изследователи отбелязват също, че усилването от „Спутник Лайт“ като част от комбинираното използване на ваксини е най-доброто решение за повишаване на тяхната ефективност и удължаване на периода на защита. Благодарение на оптималната конфигурация на аденовирусната платформа, „Спутник Лайт“ осигурява по-добра защита срещу Омикрон и другите мутации, твърдят те.

Изследването е проведено при равни лабораторни условия в Института Spallanzani в Италия, на базата на сравними серумни проби от хора, ваксинирани със „Спутник V“ и с Pfizer, със сходни нива на IgG антитела и вируснеутрализираща активност към оригиналния щам, регистриран в Ухан.

Ваксинацията си остава най-ефективният начин за борба с инфекцията, напомнят отново от руското Министерство на здравеопазването Според здравния министър на страната Михаил Мурашко сред заразените с COVID-19 делът на ваксинираните не надвишава 4%, а тежките случаи са единици, докато по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече