събота, юли 2, 2022

Съдилищата у нас масово отменят глобите за неспазване на карантината

Глобите за неспазване на карантина масово се отменят от родните съдилища . Причината – незаконосъобразни предписания и пропуски в дейността на регионалните здравни инспекции. Над 80% от делата, атакуващи съставените актове за административни нарушения, приключват в полза на жалбоподателите, показва проверка на „Телеграф“.

Поставянето под карантина е най-тежката противоепидемична мярка, която бе наложена у нас със заповед на здравния министър. Съгласно нея всички, които са болни от COVID-19, контактували са с хора, заразени с новия коронавирус, или пристигат от определени държави, се поставят под карантина за 10 дни, а в по-ранен период и за 14 дни.

Голям проблем обаче са оказа броенето на дните от поставянето под карантина до крайния ѝ срок. Причината е, че масово от РЗИ-тата в страната брояха дните на хората от момента, в който са установили контакт с тях, а не от момента, когато човекът реално се е самоизолирал. Така например, ако на 1 януари човек, който е контактувал с болен, се изолира, но от РЗИ се свържат с него на 4 януари, те му броят десетте дни считано от тази дата и не му признават предходните дни от 1 до 4, януари, което в повечето съдилища у нас се приема за незаконосъобразно действие от страна на инспекторите.

И реално е така, тъй като човек стои 12-14 дни, а му ги броят за 10, след което за тези в повече нито получава трудово възнаграждение, нито пък болничен за временна нетрудоспособност. Наред с това мярката „поставяне под карантина“ по същество представлява лишаване от свобода по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека, което трябва да отговаря на определени критерии. Съдилищата в страната не са единодушни в мнението си по тези казуси, но като цяло с един или друг мотив санкциите, наложени от РЗИ, падат.

Причината е в изключително неясната и хаотична уредба и хилядите възможности за вратички и различни врътки за измъкване на прегрешилите. Които обективно погледнато също е относително доколко са прегрешили, нарушавайки карантината си. Масово в съда падат и глобите, които бяха налагани преди около година за неносене на маска или разходка в парка. Най-спорната от всички противоепидемични мерки обаче се оказа „поставяне под карантина“ на контактни хора, показва съдебната практика у нас.

Много от предписанията за поставяне под карантина бяха оспорени пред административните съдилища, а над 80%, дори в София е почти на 100% – оспорените предписания за поставяне под карантина, за които има постановени решения, са отменени. Според решението по едно от спечелените дела във Видин полицай успя да осъди РЗИ, след като е бил лишен от възможността да работи за две седмици миналия април. Униформеният изпълнявал наряд по патрулно-постова дейност, бил на едно от наложените през април КПП-та между населените места.

Докато проверявал документите на мъж, проверяваният кихнал. Негов колега незабавно сигнализирал, че е възможно кихащият да е с коронарирус. Полицаят бил свален от наряд и поставен под карантина – тогава за 14 дни. Той обаче оспорва това предписание. Твърди се, че е опитал да разбере как е установено, че е бил контактен със заразено лице и кое е това лице, но не получил отговор. По-късно от личния си лекар разбрал, че е получен сигнал в РЗИ. В жалбата си полицаят сочи, че не е имал непосредствен и пряк контакт с кихащия, за когото така и не са установени данни кой е и дали страда от новия коронавирус. Той твърди още, че сигналът очевидно цели да го унижи и да го постави в неблагоприятно положение, като в резултат на тези неправомерни действия оспорващият е разделен от семейството си, децата му са върнати от изпит в училище, поставено е семейството в социална изолация, която дискредитира него и цялата му фамилия.

Актът на полицая пада в съда, а мотивите на магистратите са много показателни и гласят следното: „Извънредната обстановка и големият брой сигнали, не следва да се приема, че определят като по-адекватна бързата реакция от страна на компетентните да издават предписания за карантиниране органи. Принципът на законност, прогласен в чл. 4 от АПК, изисква актовете да се издават за целите, на основанията и по реда, установени от закона, като субектите на административния процес са длъжни да упражняват своите права и свободи, без да вредят на държавата и обществото и на правата, свободите и законните интереси на други лица.

От друга страна, принципът на съразмерност (чл. 6, ал. 2 от АПК) поставя като изискване административният акт и неговото изпълнение да не засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава“. Казусът с полицая е единственият, но е много показателен. Друг съществен казус, по който масово съдилищата отменят предписания на РЗИ, е свързан с прословутите PCR тестове. Оказа се, че много хора веднъж изследвани са дали положителен тест и са били карантиринари за 14 дни, но междувременно вторият им тест е бил отрицателен. Независимо от това РЗИ незнайно по какви критерии приема за меродавен само първия им тест и им налага карантина.

Жена спечели дело срещу столичното РЗИ заради наложената ѝ 14-дневна изолация след първи положителен тест за коронавирус и въпреки втори с отрицателен резултат. Административният съд в София е отменил санкцията. Един от основните мотиви в решението на съда е, че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен. Фен на Григор Димитров пък бе глобен и поставен под карантина заради снимка с тенисиста, докато беше през лятото в Хасково.

Няколко дни по-късно самият Григор обяви в социалните мрежи, че е заразен с новия коронавирус. Това не убягнало на инспекторите от РЗИ и те сгащили мъжа, който гордо позирал с Гришо в Instagram. Наложили му глоба, че не се е поставил в изолация и го накарали да остане под карантина 14 дни. Мъжът завежда дело и съдът в Хасково е приел, че актът на РЗИ е незаконосъобразен, защото неправилно административният орган издал предписанието за карантина, без да уточни с кого, положителен на COVID-19, жалбоподателят бил контактен, каквито били изискванията на Заповед №РД-01-333/12.06.2020 г. Само можело да се гадае, че това бил известният български тенисист Григор Димитров, с когото мъжът се снимал на 16 юни 2020 г. и бил в известна близост с него не повече от 20 секунди в Хасково.

Шест дни по-късно тенисистът Димитров обявил, че е заразен с коронавирус. Според съда не било установено, че по това време – 16 юли 2020 г., Григор Димитров бил положителен на COVID-19, след като той нямал проба за коронавирус в България, което било публично известно. Съдът е възприел и тезата на оспорващия, който смята, че в случая били нарушени основни негови конституционни права, както и принципите на административния процес равнопоставеност, последователност и предвидимост. Счита, че непосочването в предписанието на заразените или болните от заразна болест, създава предпоставка за административен произвол. Освен че санкцията на мъжа е отменена, от съда са осъдили РЗИ да заплати 510 лева разноски по делото.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече