петък, септември 17, 2021

САЩ настоява за регулация на търговията с криптовалути

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник вечерта, че търговците на криптовалути трябва да спазват със същите стандарти за борба с изпирането на пари, както традиционните банки.

Според него администрацията на президента Тръмп и финансовото министерство имат „много сериозни опасения“ относно растежа на дигиталните валути, включително и по отношение на амбициозната мрежа за цифрови разплащания на водещата социална медия „Фейсбук“. и предлаганата от нея криптовалута „Либра“.

Стивън Мнучин каза, че Министерството на финансите е загрижено за спекулативния характер на виртуални активи като биткойн и използването на криптовалутите в незаконна дейност, включително финансирането на тероризма.

Бригфингът на Мнучин идва само дни, след като в петък президентът Доналд Тръмп използва Туитър, за да изрази загриженост както от биткойн, така и от плановете на „Фейсбук“ за стартиране от следващата година на нова дигитална валута за разплащане „Либра“. Подобни притеснения изрази през миналата седмица и управителят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Това е ясен знак, че администрацията на Тръмп повиши тревогите за националната сигурност във връзка с плановете на „Фейсбук“ за пускане на собствена криптовалута.

„Много играчи се опитват да използват криптовалути за финансиране на своето зловредно поведение. Това наистина е въпрос на национална сигурност“, заяви Мнучин на брифинг в понеделник. Ако „Фейсбук“ действително разработи своята цифрова валута „Либра“, за „да има правилна платежна система с подходящи предпазни мерки срещу изпирането на пари, това би било добре“, отбеляза финансовият министър, но в същото време предупреди: „Те имат да свършат много работа, за да ни убедят в това“.

Забележките на г-н Мнучин идват само ден, преди изпълнителният директор на „Фейсбук“ Дейвид Маркъс да участва във важно изслушване пред Сенатския банков комитет, на което да се обсъдят плановете за криптовалутата „Либра“.Вербалните атаки на американската администрация и на шефа на ФЕД по отношение на търговията с криптовалути и плановете на „Фейсбук“ за собствена дигитална валута доведоха до спад на биткойн през последните десетина дни на търговия след неговото рязко поскъпване през юни.

Във вторник биткойн поевтинява с с около 2% към 10 574 щатски долара, след като точно седмица по-рано се търгуваше над 13 000 долара, а на 26-и юни дори успя да поскъпне към 13 800 долара, достигайки най-висока стойност от януари 2018-а година насам.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече