неделя, юни 26, 2022

САЩ си признаха провала

Те не успяха да поставят руската икономика „на колене“

Западните санкции не успяха да поставят руската икономика „на колене“ заради уникалната ѝ позиция в света. Енергийните ресурси и храната на страната са изключително важни за глобалната стабилност. „Изненадващо е, че в един глобализиран свят, който вече страда от проблеми с веригата за доставки, недостиг на енергия и икономическа стагнация, санкциите не успяха да поставят руската икономика на колене“, пише анализаторът Джош Оуенс в статия за американския портал OilPrice. Той подчертава, че износът на петрол и газ на рекордни цени позволява на Москва да постигне впечатляващ търговски излишък.

„Първият и най-важен момент е, че Русия заема уникална позиция като нетен износител както на енергийни ресурси, така и на основни храни, и това ѝ позволява да остане на повърхността“, казва анализаторът.

Силните търговски отношения с Китай и Индия осигуряват на Русия силен валутен поток и премахват всякакви опасения относно платежоспособността на страната.

След началото на руската специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руски активи, а призивите за изоставяне на енергийните източници станаха все по-силни. Всичко това вече се превърна в проблеми за САЩ и Европа, провокирайки покачване на цените на горивата и храните.

Източник: Факти

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече