неделя, септември 20, 2020

Шведската теория за груповия имунитет и „лудият експеримент“ с 10 милиона души

В началото бяха три. Три държави от Европа, които казаха, че ще заложат на груповия имунитет срещу КОВИД-19. В началото бяха Нидерландия, Великобритания и Швеция.

После Нидерландия се отказа. Дни по-късно това направи и Великобритания. И в Ниската земя, и на Острова бяха въведени мерки, сходни на тези в останалите държави от Европа. Забраняване на излизането навън, забраняване на събирането на големи групи, настоятелни молби възрастните хора да си седят в изолация по домовете и т.н.

Швеция обаче… Швеция настоява на своето. В неделя премиерът Стефан Льовен изнесе реч, в която призова всеки гражданин да се нагърби с индивидуална отговорност, за да помогне в спирането на разпространението на коронавируса.

„В живота на всеки има решаващи моменти, когато трябва да направи жертви. Не само заради себе си, но и заради тези наоколо. За сънародниците и за родината. Сега е този момент“, каза Льовен в рядка публична изява.

След което насърчи шведите да отидат в местния малък ресторант, за да вечерят.

Моловете са отворени, началните училища работят

Страната затвори университетите и гимназиите, забрани събирания за над 500 души, помоли гражданите да избягват маловажните пътувания и посъветва хората над 70 години да си седят по домовете. За разлика от повечето други държави по света, включително и северните си съседи Дания, Норвегия и Финландия, обаче Швеция остави отворени големите търговски центрове и основните училища. И не наложи изолация на жителите си.

Целта според главния епидемиолог на страната – Андерс Тегнел – е „бавно разпространение на вируса и нормална натовареност на здравните служби“.

„Според нас заразата ще се успокои през май, но ще се завърне наесен. Важно е каква част от населението ще се зарази. Това ще определи какво ще се случи наесен. Коронавирусът може да бъде спрян или от групов имунитет, или от комбинация от имунитет и ваксинации. Но общо взето това е едно и също“, заяви той на 15 март пред „Свенска Дагблат“.

Той обаче отрече твърденията на предшественичката си Аника Линде (2005-2013), че груповият имунитет е единственото решение.

„Ако 60% от Швеция се зарази до есента, няма да се притесняваме през следващото лято, когато вирусът ще се върне“, заяви тя. Според него обаче подобен експеримент е немислим. „Нашата тактика е добра. Въпросът е ще я изпълни ли населението. Никога не сме поставяли икономиката на първо място. За нас винаги най-важно е било здравето на хората“, добави той.

Тегнел е и начело на Националната здравна служба. „При нас работи екип от 500 души, всеки с различна област на компетентност. Не мисля, че има един човек, който да може да се похвали с подобно нещо като познания“, завърши Тегнел.

25 000 души са в ски центровете

Ски центровете в страната работят с пълна пара. Което е разбираемо на фона, че шведите няма къде другаде да отидат. До уикенда много от баровете и заведенията в тях все още работеха, магазините също. А историята с Ишгъл учи, че това не е добра практика. Освен това масово се правеха партита за до 499 души, за да се спази правителствената забрана.

Местните обаче не са доволни. „Какво мислите? Идвате в Оре, когато ви се казва, че трябва да си стоите по домовете. Помислете за нас, които живеем тук, егоистични маниаци“, пише на този знак на станция на лифт в курорта.

От вчера баровете и нощните клубове са затворени. Навсякъде – в Оре, Зьолен, Идре Фял, Бранас, Клапен и Кунгсберг. Но може би вече е късно – вчера в Оре, един от най-големите ски курорти – имаше 9 нови случая на заразени. А ресторантите продължават да работят.

Руската рулетка на Швеция

В самата страна обаче дори по-мекият метод на Тегнел е определян като „луд експеримент“ и „руска рулетка“. Това обяснява математикът Маркус Ларсон от университета в Люнд. „Няма нито едно доказателство в света, че груповият имунитет е спрял вирус. Това е луд експеримент с 10 милиона души. Руска рулетка с населението на Швеция“, обяснява той. Освен на хартия, го прави и на дълги видеа на английски в Youtube.

И ако приемем, че той е „само“ математик, други шведски учени също протестират яростно. „Наистина съм разтревожен. Бих предпочел Стокхолм да беше изолиран. Ние сме единствената страна в света, която не прави всичко по силите си, за да забави инфекцията. Това е страшно сериозно“, заяви вирусологът от университета в Умеа Фредрик Ел пред националната телевизия SVT на 19 март. Друг експерт – Йоаким Рокльо – епидемиолог и преподавател по публично здравеопазване в Умеа – също е критичен. „Дали този калкулиран риск е нещо, с което хората са съгласни? Колко живота са готови да рискуват, за да няма сериозни щети върху икономиката?“, пита той.

Историята на COVID-19 в Швеция

Швеция има 2046 потвърдени случая и 25 жертви на COVID-19. Шестима от тях са сомалийци, които са се заразили по време на масова молитва в Стокхолм.

Първият случай е от 31 януари 2020-а. Тогава 20-годишна жена, която се връща от Ухан, дава позитивна проба. Любопитното е, че дамата от Йоншьопинг е и първата официално излекувана. Тя е изписана на 3 март.

На 26 февруари в страната вече има няколко огнища на зараза, всичките на туристи, завръщащи се от различни места по света. Най-много са от Италия, но има и от Иран.

На 9 март се обявява и първият доказан случай на вътрешнообщностно прехвърляне от човек на човек в Швеция. Първият смъртен случай е на 11 март – възрастен човек с хронични заболявания. На същия ден влиза и забрана за събирания за над 500 души. Едновременно с това се променя и политиката на тестване. Дотогава се тестват всички, били в контакт с болен. След това се тестват само възрастни хора, сериозно болни със синдроми и медицински персонал. „Нямаме време да чакаме резултати от тестове, нито да проследяваме всички контактни. Всеки, който има някакви симптоми, трябва да се изолира“, обясниха от Националната здравна служба. До 17 март в Швеция са направени малко над 14 000 теста. В Италия цифрата е била 148 657. В Южна Корея броят е над 300 000.

Тоест тези 2046 потвърдени случая би трябвало да са в пъти повече.

Общо в интензивните отделения на страната са/били 104 души (цифрата включва и умрелите, и възстановилите се пациенти), като тяхната средна възраст е 66 години. Швеция обаче е номер едно в света по пациенти между 50 и 60 години. Според Тегнел повечето от тях са били на ски в Италия.

Как се справя икономиката на Швеция

От началото на март 18 000 работници са получили предупреждение, че могат да бъдат съкратени. Това е с 3300 повече отколкото през март 2019-а. 14 000 от тях са регистрирани през миналата седмица. Данните са Агенцията по заетостта. Това е първата част на процеса в страната, като не е задължително всички да станат безработни, защото някои фирми може да получат държавна помощ, за да ги задържат на работа. По време на кризата през 2008-а 6 от 10 души, които получиха предупреждения, обаче бяха без работа шест месеца по-късно.

SAS – общата с Дания авиокомпания прати в почивка общо 10 000 души (90% от работната сила). 3500 от тях са в Швеция. Norwegian Air напави същото – тоест, още 7300 служители в почивка. Swedavia – компанията, която управлява летищата в страната – прати в отпуск 1900 души и предупреди други 800, че може да ги уволни. Причината е липсата на трафик – той е намалял с 80%.

„Волво“ спира производството на автомобили, а това има пряко значение за 25 000 работника. Заводите ще бъдат затворени на 26 март и ще останат така поне до 14 април. Камиони „Волво“ също няма да се произвеждат. Там засегнати са 20 000 души. Те са в програма за временен отпуск. При него работодателят плаща половината заплата, а до 40% се поемат от държавата.

Хотелската верига Scandic обяви, че ще уволни 2000 души – половината от постоянно заетите в страната. Конкурентната Nordic Choice – 4500, заедно с още 3000 други в Норвегия и Дания.

Общо правителството обяви мерки в помощ на засегнатия бизнес в размер на 28 млрд. евро. Освен споменатото по-горе плащане, там влизат и поемане изцяло на болничните през април и май (работодателите принципно плащат първите две седмици), отлагане на бюджетните вноски по заплатите и премахване на ДДС до края на епидемията.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече