сряда, юли 28, 2021

Симеон Дянков: Правителството тича след кризата, чака ни тежка 2021 година

2021 година ще бъде по-тежка от настоящата в икономическо отношение. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БТВ. По думите му голяма част от спестяванията на фирмите и семействата вече са изчерпани.

Според Дянков мерките на правителството за подкрепа на бизнеса у нас не са достатъчни. „Правителството тича след кризата. Трябва да се помисли кои сектори са най-засегнати и защо това се получава. Причината е, че в правителството няма икономисти, които да кажат в какви мерки трябва сега да се инвестира, преди ситуацията да стане по-лоша“, каза Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че ще има още вълни на заразата, от което бизнесът ще става все по-потърпевш. Той посочи, че е вероятно данъците у нас да се увеличат. „До две години данъците ще се увеличат, защото сега се вдигнаха доста от социалните придобивки и се върви към вдигане на данъците. Най-вероятно ще се вдигне ДДС, защото по по-лесен начин се събират повече приходи в бюджета“, коментира той. Дянков беше категоричен, че до година-две се очаква криза и в банковия сектор. Той заяви, че правителството трябва да почерпи експертен опит, за да се справи с проблемите в икономиката.

Бившият министър на финансите предложи да се създаде експертен съвет, в който да влязат независими икономически експерти с опит в управлението на държавата. Дянков даде пример с Иван Костов, себе си и Пламен Орешарски. Така хора с различни политически пристрастия ще дават идеи за мерки, които няма да са политически и предизборни.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече