четвъртък, февруари 25, 2021

Sky News: Суперкомпютър на НАСА може да симулира развитието на галактиките

Нова симулация от суперкомпютър на НАСА позволява на учените да проследят как галактиките се развиват, като изсмукват газовете в космоса около себе си, предава Sky News.

Когато звездите достигнат до края на жизнения си цикъл, те могат да експлодират като супернова, като така изхвърлят големи количества газове в космоса.

Тези газове и космическия прах се събират в огромни облаци, които накрая се сблъскват един с друг и това води до формирането на десетки до стотици хиляди звезди – почти моментално.

Без светлината от самите звезди, симулацията на НАСА показва газовете, които се движдат вътре и вън от еволюираща галактика в рамките на 13 млрд. години.

Освен това симулацията показва газовете в различни цветове, за да индикира тяхната плътност, както и температурите им.

Това, което суперкомпютърът разкрива е как по-студените и плътни газове текат заедно с космическите нишки по местата, където се образуват звезди.

Когато тези звезди експлодират в супернова, те изхвърлят галактически ветрове извън галактиката и това са по-малко плътните, горещи газове в симулацията.

Според НАСА в по-ранните етапи на развитието на една галактика се формират повече звезди и затова има повече супернови, но тези „ветрове“, които идват от тях се успокояват с напредването на възрастта й.

„За разлика от ярките галактики, които излъчват много светлина и са лесни за наблюдаване, далеч по-трудно е да видим тъмните газове в неосветените кътчета на Космоса“, казват от НАСА.

„Един от начините да направим това е чрез намиране на ярки източници на светлина – като други галактики – и да измерим как тези газове поглъщат тази светлина, за да добием представа какво има в тези скрити области“.

Симулациите се изготвят от суперкомпютъра „Плеядес“ и след това се сравняват с наблюденията на телескопа „Хъбъл“.

Според НАСА получените резултати показват, че космоса далеч не е празен и в него има сложни структури, турбулентни газове и космически облаци, които до този момент са били невидими за нас.

„Светлината е един от малкото ни инструменти за директно наблюдение на Космоса, но в съчетание с научната изобретателност и свръх изчисленията можем да разкрием още много“, казват още от НАСА.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече