четвъртък, октомври 21, 2021

След „Делта“ учените предупреждават за нов „Гама“ вариант на коронавируса

Последният вариант на коронавируса, за който алармираха здравните власти, бе индийският „Делта“, известен още като B.1.617.2. Според д-р Скот Линдквист, епидемиолог на щата Вашингтон, обаче не е изключено и други да започнат да набират скорост. Той признава, че появата на нови варианти го тревожи наистина много. Един от тях е „Гама“, или P.1, който към момента се разпространява най-бързо в Бразилия.

Според експерта той не е напълно непознат за щата, като на някои места в Източен Вашингтон е довел дори до избухване на огнища.

„Гама“ вариантът се среща и в страните с малък брой ваксинирани.

До момента не е известен случай, в който някой от познатите варианти да е успял да заобиколи защитата, осигурена след пълно ваксиниране. Много по-големи рискове съществуват за хората, преболедували коронавирусна инфекция или ваксинирани само с първа доза от ваксината.

Ваксинирането с две дози отключва силен имунен отговор, който би трябвало да се справи с всеки новопоявил се вариант, уверяват учените.
„Гама“ може да бъде много опасен, твърдят от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Повод за тревога е лесната му преносимост, тежкото протичане на болестта, ниската ефективност на антителата срещу него и някои диагностични затруднения.

Делът на заразените с варианта „Гама“ е над 15% в различни региони, където Центровете за контрол и превенция имат лаборатории за проследяване.

„Гама“ вариантът се разпространява във все повече щати
Д-р Филип Чан, медицински директор и консултант към здравния департамент на Роуд Айлънд, съобщи, че в щата новият вариант на коронавируса е много често срещан, макар все още „Алфа“ вариантът, засечен за първи път във Великобритания, да се счита за основен.

Ученият уточнява, че през последните няколко седмици „Гама“ вариантът се задържа стабилно в страната.

По данни на Калифорнийския департамент по обществено здраве 10% от всички секвенирани проби през месец май са заразени с „Гама“ варианта, като случаите в щата продължават да се увеличават.

В Калифорния се разпространяват бързо и останалите известни до момента варианти – „Алфа“ и „Делта“. При тях е възможно лечението с антитела да е с по-ниска ефективност, а самите те да се пренасят значително по-лесно.

В Илинойс пробите, заразени с „Гама“ варианта на коронавируса, са 25% от всички изследвани.

„Гама“ вариантът е по-резистентен на ваксини и лечение с антитела
В 9 щата бе преустановено лечението с моноклонални антитела, тъй като според здравните експерти ефективността му срещу новите варианти „Делта“ и „Гама“ е твърде ниска.

През изминалата седмица от Министерството на здравеопазването и социалната политика съобщиха, че направените инвитро лабораторни опити доказват липсата на ефективност от комбинираната терапия с бамланивимаб и етезевимаб срещу вариантите P.1 („Гама“) или B.1.351 („Бета“).

Експертите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията потвърждават, че най-новият вариант се повлиява твърде слабо от лечението с моноклонални антитела и антитела, изградени след преболедувана инфекция или ваксинация.

Д-р Питър Хотез подчертава, че именно тази резистентност е най-характерната особеност на варианта. Според него „единственото засега ефективно лечение, при условие, че бъде назначено възможно най-рано, е това с моноклонални антитела. Ако се окаже, че и то не помага на пациентите, проблемът вече ще бъде наистина сериозен“, признава той.

Ученият смята, че слабата податливост се дължи на три мутации, които променят формата на вируса и затрудняват разпознаването му от антителата на човешката имунна система.

Джон Мур, професор по микробиология и имунология към „Weill Cornell Medicine“, споделя, че по данни от сравнителните анализи „Гама“ вариантът е по-устойчив на антитела от „Алфа“, но е съпоставим с „Делта“.

„Разбира се, това не означава, че ваксинацията е безсмислена. Напротив. Одобрените препарати осигуряват много по-висока защита от тази след прекарана коронавирусна инфекция.

Две дози от ваксината на „Pfizer“ или „Moderna“ би трябвало да се справят с „Гама“ варианта. Препаратът на „Johnson & Johnson“ може да се сблъска с някои проблеми, но все пак ще предпазва хората от усложнения и постъпване в интензивно отделение.“

„Притеснителен е фактът, че продължават да се появяват нови и нови варианти на коронавируса, което би могло да доведе до съкращаване периода на действие на ваксините“, твърди Рамон Лоренцо Редондо, инфекционист в медицинското училище „Feinberg“ към университета „Northwestern University“. Според него районите с малък брой ваксинирани граждани са най-застрашени, тъй като там вариантите се пренасят най-лесно и могат бързо да се развият и усъвършенстват.

Добрата новина е, че на този етап те успяват да надхитрят само естествено придобития имунитет, но не и имунитета, изграден след ваксинация. Редондо също е на мнение, че колкото повече са неваксинираните, толкова по-опасно става за всички.

Хора се заразяват навсякъде и по всяко време. Така вирусът се размножава и развива, а накрая е възможно да се появи вариант, който да е резистентен на ваксините.

Приемственост между вариантите на коронавируса
Това е и една от основните причини Белият дом да призовава непрекъснато гражданите да се ваксинират. „Там, където процентът на ваксинираните е достатъчно висок, забелязваме, че вариантите не създават затруднения“, казва още Редондо. С други думи, масовата ваксинация може да ни даде възможност да упражним контрол над ситуацията и да не позволим разпространение на вариантите.“

Интересен факт, свързан с новите проявления на коронавируса, е, че всеки вариант може да измести и потисне предишния. Така например „Делта“ успява да „надмине“ своите предшественици, което означава, че между тях има приемственост. В края на миналата 2020 г. неговата поява сложи край на инфекциите с „Алфа“ във Великобритания.

Джон Мур припомня, че до настоящия момент вече четири пъти се наблюдава подобно явление – един вариант да спре да действа, защото е потиснат от друг, по-мощен и резистентен. По отношение на „Гама“ обаче той признава, че учените все още нямат достатъчно информация.

Ваксинация е единственото решение
Мур е категоричен, че само чрез ваксините бихме могли да се предпазим от все по-устойчивите варианти на коронавируса, включително „Гама“, но за целта е нужна пълна ваксинация. 

Микробиологът смята, че в щати като Алабама, Арканзас и Мисисипи, където делът на ваксинираните все още е нисък, рисковете от заразяване с „Делта“ и/ или „Гама“ са много по-големи. 

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече