понеделник, януари 25, 2021

Службите на ЕС ще четат съобщенията ни в мрежата

Европейският съюз възнамерява да задължи социалните мрежи и приложенията за есемеси и послания да разкриват криптирани съобщения с цел борба с тероризма. Агенция Bloomberg информира за това с позоваване на проекта на документ, изготвен в навечерието на срещата на ръководителите на вътрешните министерства на страните от ЕС.

Според агенцията тероризмът отново е на първо място в политическия дневен ред на Европейския съюз във връзка с неотдавнашните терористични атаки във Франция и Австрия.

Документът изтъква необходимостта да се защитят хората от ислямския радикализъм. И една от мерките за борба е да се предостави на правителствата възможност за достъп до шифровани SMS, които потребителите препращат един към друг в различни социални мрежи и чрез приложения.

В същото време се отбелязва, че социалните мрежи и други доставчици на хостинг услуги ще носят отговорност, ако техните услуги се превърнат в платформа за незаконни дейности или пропаганда на престъпност, тероризъм или омраза. В тази връзка се предлага да се създаде инструмент за изтриване на медийни файлове с терористично съдържание по-малко от час след като те станат известни.

Отделно Европейският съюз планира да се заеме с търсенето на „технически решения за получаване на достъп до криптирани данни“, за да „позволи на властите да упражняват своите надзорни функции“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече