вторник, юли 27, 2021

Справя ли се имунната система на преболедувалите COVID-19 с новите варианти

Проучване на австралийски учени върху имунните реакции на човешкия организъм срещу вариантите на COVID-19 сочи, че хората, преболедували инфекцията през 2020 г. са произвели достатъчно на брой антитела, които обаче не са надеждни срещу новопоявилите се мутации на вируса.

Изследването е проведено съвместно от експерти от университета в Сидни, педиатричните болници в столицата, института „Kirby“, австралийската организация на „Червен кръст“ за даряване на кръв и други. То е едно от най-мащабните, свързани с начините, по които имунната система реагира на коронавирусната инфекция.

Резултатите разкриват, че ваксинацията е по-ефективна форма на защита от естествено придобития имунитет, което означава, че е много важно усилията да бъдат насочени към разработването на нов вид ваксини, способни да ограничат разпространението на новите варианти.

Заключенията на учените са публикувани в списание „PLOS Medicine“ на 06.07.2021 г.

Екипът анализира проби от кръвен серум (плазма) от 233 души, диагностицирани с COVID-19 в продължение на 7 месеца. Степента на защита на всеки от тях зависи до голяма степен от тежестта на протичане на болестта и варианта на коронавируса. Антителата, изградени по време на първата вълна, не предпазват достатъчно от други шест варианта, включително тези в Австралия от втората вълна и трите, предизвикали разрастване на пандемията във Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

Как се извършва анализът на кръвните проби, за да се изчисли ефективността на имунния отговор?
Експертите избират да изследват именно плазмата, защото тя е онзи компонент от кръвта, който съдържа най-съществена информация за имунната система на човека. Анализът позволява да се онагледи графично и в детайли как се променя броят на неутрализиращите антитела срещу COVID-19 с времето*, за да се даде отговор на въпроса дали изграденият имунитет след преболедувана инфекция е дълготраен.

Ролята на неутрализиращите антитела
Неутрализиращите антитела са част от арсенала на имунната система, който е разположен на първа линия. Това означава, че те са първите, които се активират при инфекция или ваксинация. Тяхната задача е да предпазят от инфекция клетките, които най-често са мишена на патогени като SARS-CoV-2. Реакцията на антителата е тясно свързана със способността на човешкия организъм да се справи с болестта.

Сред участниците в експеримента се откроява малка група от хора, чийто имунитет реагира еднакво ефективно срещу всички варианти на COVID-19. Според учените групата може да послужи за по-нататъшни изследвания върху конвалесцентната плазма, която се взема от вече оздравели пациенти, за да се лекуват други. До този момент тя се оказва недостатъчно ефективна срещу тежко протичане на коронавируса. Не е изключено също да се направят копия на техните антитела за бъдещи терапевтични цели.

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече