четвъртък, юни 17, 2021

СЗО обяви лекарствата, помагащи при лечение на коронавирус

„Ремдесивир“, „Хидроксихлорохин“, „Лопинавир/Ритонавир“ и „Интерферон“ имат малък ефект при лечението на COVID-19 в болнични условия по отношение на намаляването на смъртността. Това съобщиха в Женева от Световната здравна организация (СЗО), информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Междинните резултати от координираното от СЗО клинично проучване „Солидарност“ показват, че употребата на ремдезивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон изглежда има малък или никакъв ефект върху намаляването на смъртността след 28 дни или болничен курс на лечение на COVID-19 сред хоспитализирани пациенти“, заявиха от СЗО.

В проучването „Солидарност“, което обхваща повече от 30 държави, експерти са изследвали ефекта от лечението с тези лекарства върху смъртността и продължителността на болничния престой. По-рано американска фармацевтична компания посочи, че употребата на разработеното от нея лекарство „Ремдесивир“ при пациенти с коронавирус съкращава периода на възстановяване до четири дни. САЩ, Япония, Република Корея, Индия, Израел, Обединеното кралство и Русия одобриха употребата на „Ремдесивир“ за лечение на заразени с коронавирус. Лекарството първоначално е разработено като част от тестове за лечение на хепатит С и респираторен синцитиален вирус. Той също е тестван за лечение на ебола, но не е установено, че е ефективен.

От СЗО подчертават, че единственото лекарство, което се е доказало ефективно при лечението на COVID-19, е „Дексаметазон“. Това е стероид, който може да накара човек да почувства еуфория и внезапни приливи на енергия. Именно с „Дексаметазон“, в допълнение към „Ремдесивир“, беше лекуван и инфектираният с коронавирус американски президент Доналд Тръмп, който по-късно обяви възстановяването си.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече