понеделник, октомври 18, 2021

ТАСС: Учени откриха растения по високите склонове на Еверест

Климатолозите проучиха сателитни снимки на склоновете на Еверест,направени през последните две десетилетия, и откриха, че за тези години растителността му бързо се увеличава и до 5500 метра. „Настъплението“ на растителността може значително да ускори топенето на ледовете в Хималаите, предава ТАСС, като се позовава на информация на пресслужбата на университета Ексетър (Обединеното кралство), проучването е публикувано в списание Global Change Biology.

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че коренно ще промени лицето на планетата, ако увеличаването на температурата не може да бъде поддържано на 1,5 градуса по Целзий. Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от различни климатични спътници, метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата около тяхната територия вече е станала с 4-9 градуса по Целзий по-висока, отколкото през миналите векове, което може да доведе до необратими промени: по-специално до факта, че площта им ще бъде намалена.

Настоящите прогнози на учените сочат, че до средата на века площта на ледниците в Алпите ще бъде намалена с 45%, независимо какво ще направи човечеството за борба с глобалното затопляне.

Превод и редакция: Мария Факова

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече