вторник, април 7, 2020

The Washington Post: Афганистанците отиват на избори сред страх и заплахи

Четвъртите президентски избори в Афганситан започнаха, като това е вот, за който много се страхуват, че ще бъде белязан от насилие и измами, коментира американското издание The Washington Post.

Хиляди избирателни центрове в цялата страна са охранявани от въоръжена охрана, докато афганистанците се редяха на опашки и пускаха бюлетините си.

Настоящия президент Ашраф Гани пусна гласа си в укрепеното училище в Кабул, близо до президентския дворец, като заяви, че „чакаме за решението на хората, за това дали те ще ни дадат авторитета да донесем мир на базата на искането на народа“.

Президентският вот е разглеждан от правителството в Афганитан като ключова стъпка към изграждането на мир и провеждането на мирни преговори с групировката на талибаните. Конфликта в Афганистан е кърваво равенство на този етап и американските опити да бъдат проведени мирни преговори се сринаха по-рано този месец.

Талибаните заплашиха, че ще атакуват изборните секции, защото според тях това са „нелегитимни“ избори и откакто започнаха предизборните кампании, поне 55 души загинаха от атаки на групировката върху офиси на президентски кандидати и предизборни събития.

Правителството отговори като разположи десетки хиляди души от силите за сигурност в цялата страна. Изборните центрове в градските и изолираните части на страната са обградени от множество военни кордони, а ключови пътища бяха затворени за автомобилен трафик.

В южната част на Кабул в джамията Наби Акрам една от жените, които ще гласуват заяви, че се притеснява за талибански атаки, но е „много оптимистична“ за изборите и се надява, че те ще отворят наново мирните преговори с бунтовниците.

Когато е запитана дали се притеснява от изборни измами, тя отговаря, че „всички хора мразят измамите и ще се подсигурят това да не се случи“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че очаква действията на правителството в Кабул да са „изключителни, за да се подсигури легитимността на резултатите“ от изборите, според негово изявление по-рано през седмицата. Изборните измами са честа практика в предишни кампании в Афганистан и обвиненията за подмяна на бюлетини почти не предизвикаха още една вълна от насилие след изборите в страната през 2014 г.

Талибаните излязоха с „ултиматум“ дни преди вота, като призоваха всички афганистанци да „стоят настрана от изборните секции в деня на изборите и да не се поставят в опастност“. Тяхното изявление казва и, че „в случай, че изникнат проблеми или множество жертви, цялата отговорност си носят взелите участие в този американски процес“.

Ашраф Гани се опитва да подсигури втори петгодишен мандат и неговият главен политически опонент е Абдула Абдула. Почитателите на Гани хвалят неговите опити да изкорени корупцията и да проведе мирни преговори с талибаните, но опонентите му се опасяват, че той е причинил масова безработица и липса на безопасност в Афганистан.

Общо 9,6 млн. души имат право на глас в страната, но много наблюдатели казват, че очакват избирателната активност да е много ниска заради страха от атентати, както и заради очакването за измами и липсата на ентусиазъм да гласуват.

Официалните резултати се очаква да излязат през октомври, но дотогава множеството статистически агенции ще оповестят неофициални резултати до края на изборния ден. Според афганистанската конституция, президента трябва да е получил повече от 50% от гласовете за да бъде обявен за победител.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече