сряда, февруари 8, 2023

„Трейнспотинг” и „Порно” – реалността на шотландското предградие

На първи и втори юли съответно издателство „Колибри” издава два шедьовъра на съвременната литература – романите на Ървин Уелш „Трейнспотинг” и „Порно”. Те последват публикуването в България на най-новата книга на писателя – „Креватните тайни на майсторите готвачи”. Двата романа ще получат второто си издание у нас и това по всяка вероятност е литературното събитие не само на месеца, но и на цялото лято.

Първите публикации на книгите в България са съответно от 1998г. и 2002г. и са буквално разграбени. До момента бяха достъпни в твърде ограничен брой антикварни книжарници, и то на доста висока цена. След преиздаването си обаче ще позволят на всички желаещи да се сдобият с екземпляр от едни от най-прочутите книги за 90-те години на ХХ век и началото на новото столетие.

„Трейнспотинг” е първият роман на Ървин Уелш, публикуван е през 1993г. след почти десет годишна журналистическа кариера на автора. Преди написването на книгата писателят продава няколко разказа, чиито герои са свързани от упадъчното си приятелство, зависимостта към хероина и опитите им за бягство от бруталната реалност. Тъкмо тези характери са застъпени и в „Трейнспотинг”. Романът е структуриран като кратки истории, разказани от наркотично зависим млад мъж от Единбургско предградие, поставен сред недоброжелателна и смазваща го среда. В някои от тях са застъпени сексуални морални норми и в дълбочина е изследвана шотландската национална идентичност, но в центъра на творбата се върти пристрастеността към хероина и алкохола – в много от частите дори са описани опитите на героя да се отърве от зависимостта си.

Самият роман е една блестяща черна комедия, която може да принуди всеки читател да се замисли върху притискащия го и депресиращ околен свят. За „Трейнспотинг” от списание „Рабъл” е употребена прочутата фраза, че това е най-добрата книга писана някога от мъж или жена – заслужаваща да продаде повече екземпляри от Библията.

Девет години след „Трейспотинг” Ървин Уелш пише и „Порно” – роман, който събира прочутите герои от по-ранната книга десет години по-късно, но този път срещайки ги с порнографския бизнес в по-голяма степен, отколкото с наркотичния проблем. В свое интервю писателят споделя, че дълго време след дебютния си роман се е чудил какво ще се случи с героите, които е сътворил. И в резултат написва „Порно” – книга, която не може да засенчи първата, но би могла поне да бъде поставена редом с нея сред любимите романи на новото поколение.

Не е лъжа, че издателство „Колибри” изпълни една мечта на българския читател – даде му възможността да си купи и прочете „Трейнспотинг” и „Порно” и поне за малко да се докосне до майсторството на гениалния Ървин Уелш.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече