четвъртък, юни 17, 2021

Укривана ли е информация за замърсяване във Варненското езеро? Екоминистърът нареди проверка

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро.

Проверката трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи   за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС-Аспарухово на 15 януари 2021 г.

Министър Димитров нареди контролните органи до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР на 25.01.2021 г, веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията.

Във връзка с настъпила авария на тръбопровода па дъното на Варненско езеро, РЗИ-Варна ще извърши пробонабиране и изследване но микробиологичните показатели, съгласно Наредба №5 за управление качеството на водите за къпане, в зони за къпане „Южен плаж” и „плаж Аспарухово”. Резултатите ще излязат в петък, 29 януари 2021г.

Припомняме, че вчера беше констатирано прегъване на тръбата, както и пукнатина, откъдето има частично изтичане на отпадни води.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече