вторник, юни 28, 2022

В България кризата с коронавируса приключва, посочи експерт

„Вече сме в края на кризата с коронавируса в България, но ще продължава да има единични случаи поне още месец“.

Това съобщи полк. доц. Георги Попов – началник на Клиниката по инфекциозна болница във Военно-медицинска академия пред bTV.

Според него никой не е предполагал, че епидемията ще достигне в Европа в този мащаб. Въпреки това, медиците у нас са започнали да се подготвят и да се презапасяват със защитни маски още преди да има случаи в България.

В момента във ВМА има 5 болни, като само 1 в интензивното отделение. Очаква се до края на седмицата петимата да бъдат изписани. Цифрите са изключително малко в сравнение с тези от преди месец, когато са били по 28- 30 случая.

Георги Попов разказа и са 92-годишният дядо Тодор, който е дал положителна проба.

Зет му, който е лекар, първоначално е отказал възрастният мъж да постъпи в болница, тъй като състоянието му е било стабилно, но медиците са настояли и Тодор бил настанен във ВМА. Към днешна дата той е абсолютно здрав и активен.

„Най-голямото предизвикателство беше с колегите, които бяха болни от коронавирус. Те сами си назначават терапия, изследвания и е трудно да се угоди. Някои не се съгласяваха с нас, търсиха съвети от други лекари и т.н.“, коментира Попов в ефира на БТВ.

Въпреки това според него у нас сме успели да запазил здравето на лекарите, като Попов даде пример с болницата „Сан Матео“ в Павиа, където са се разболели 200 лекари.

Още в средата на януари с ген. Мутафчийски обсъждахме възможността този вирус да стигне и нашата страна, посочи доцентът.

Той разясни и различните видове лечение на COVID – 19. Хидроксихлорохинът има ефекта на махалото при нас, започна възхваляване, сега сме в другия край – абсолютно отричане, аз съм на мнение че истината е по средата, каза още Попов.

Категорични увреждания не сме наблюдавани,  но при първият ни пациент имаше данни за отлепване на ретината, каза медикът.

При лечението с кръвна плазма, най-важно е преливанията да са в точния момент, когато пациентът не е критичен, тогава резултатите са много добри, във ВМА са направени 7 преливания на кръвна плазма с положителен ефект върху болния, разясни още доц.Попов.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече