петък, април 16, 2021

В Топ 3 в Евросъюза сме по жени на ръководни длъжности

България влиза в топ три на класация на страните от ЕС за най-голям дял на мениджърите жени. У нас 42% от ръководните длъжности в бизнеса са заети от жени, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Повече шефове жени има само в Латвия и Полша, където те имат дял съответно от 45% и 44%, уточнява Труд.

България си поделя третото място в класацията с Унгария, Словения и Швеция, където жените също са 42% от ръководните мениджъри. Средното ниво на дамите мениджъри в страните от ЕС е 34%, а у нас жените на ръководни позиции са доста повече.

Същевременно близо половината – 46%, от работещите хора в ЕС са жени. Най-малка възможност да се издигнат в кариерата имат жените в Хърватия, където само 24% от мениджърите са от нежния пол. На следващите места са Нидерландия и Кипър, където дамите са съответно 26% и 27% от мениджърите.

През последните години жените влизат все по-често в ръководството на компаниите. В началото на 2002 г., откогато в Евростат следят тези данни, делът на жените на ръководни постове е бил малко под 30%. Между мъжете и жените има разлика не само в изкачването им до ръководни постове, но и по отношение на това какъв дял от тях работят. Заетостта при жените на възраст 20-64 г. в страните от ЕС е средно 66,6%, а на мъжете е доста по-голяма – 78,3%, показват данните на Евростат. Оказва се, че жените по-често се грижат за домакинството вместо да ходят на работа. Но колкото по-образовани са, толкова по-малка разлика има между заетостта на мъжете и жените.

Източник: Актуално

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече