вторник, май 18, 2021

В Турция се хвалят: Открихме лекарство, което убива коронавируса за 60 секунди

В университета Улудаг в турския град Бурса е разработен спрей за нос, който може да убие коронавируса само за една минута. Това съобщава местната телевизия NTV, цитирайки съобщение от учени.

Лекарството, наречено Геноксин (Genoxyn), което според учените напълно убива вируса, е разработено от доцент д-р Чехиме Гюлсюн Темел, асистент д-р Ахмет Юмит Сабанджъ и д-р Джунейт Йозакън, преподаватели в катедрата по микробиология в университета.

Според Сабанджи проучванията са извършени още преди началото на пандемията.

„Доказахме, че лекарството има антибактериално свойство и след избухването на пандемията се чудехме дали бихме могли да допринесем за борбата срещу COVID-19“, добавя той.

По думите му изследванията на учените показват, че спреят е в състояние да унищожи коронавируса в тъканите на устата и носа, което предотвратява разпространението на инфекцията.

Учените са категорични, че лекарството убива COVID-19 в рамките на минута, без да уврежда епителните клетки на лигавиците.

Според информацията, разпространена от NTV, предстои спреят да бъде одобрен за широка употреба в страната. Така той ще бъде част от превантивните методи, които в южната съседка ще използват срещу коронавируса.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече