събота, октомври 16, 2021

Влизаме в „оранжевата зона“ само след десетина дни

Не са добри новините за състоянието на страната ни по отношение на епидемията, става ясно от доклад на здравния министър.

Започна работната среща при президента Румен Радев за развитието на пандемията от коронавирус у нас и за необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

С доклади участват служебният премиер Стефан Янев, служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебните министри на здравеопазването и на финансите – Стойчо Кацаров и Асен Василев, предаде dunavmost.com.

В началото на срещата президентът поясни, че срещата има за цел да информира хората как правителството управлява кризата с пандемията и какви са мерките, които са в момента и които ще бъдат предприети на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 у нас, а не е за определяне и дискутиране на локдаун.

„Видяхме какво означава да се управлява неадекватно и некомпетентно при предишните вълни, с хаос на мерките“, заяви Радев.

България в момента е на трето място в ЕС по смъртност, а на осмо място в света сред 222 държави, съобщи президентът и отбеляза, че това е много тревожно.

Целта е да не се затваря бизнеса и държавата, отбеляза Радев.

„Не бива да затваряме бизнесите, защото някои от бизнесите може и да не отворят след това“, заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че страната ни е на прага на поредна COVID вълна, но все още се намираме в „зелена зона“. Тенденцията обаче очертава, че от 7 до 10 страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона“ или второ ниво на опасност, прогнозира Кацаров.

„Имаме разработен подробен план за всички нива на разпространение на вируса, планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система“, заяви Кацаров.

Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече