неделя, май 9, 2021

Вярвам на ЕК, а не на публикации с неясни източници

– Г-н Стайков, стабилна ли е банковата ни система в момента и кои са индикаторите, които го показват?

– Банковата система изглежда стабилна. Показател е обемът на депозитите в банковата система. Видя се, че когато започнаха проблемите с КТБ в края на юни имаше доста бърз отлив на депозити както от КТБ, така и от ПИБ. И като цяло депозитната база в цялата система, т.е. вложенията и на хора, и на фирми, намаляха. Но много бързо тази тенденция беше обърната и още през септември започнаха депозитите да се увеличават. А по последни данни, които гледах за декември месец, депозитите през декември за домакинствата са над нивата, преди да започне това теглене. Така че, това е един от индикаторите, които показват доверието в банковата система. Да, наистина, имаше проблеми лятото. Но очевидно тези проблеми са били оценени от вложителите като нещо временно или нещо ограничено по влияние в една или две банки. А като цяло банковата система явно се разглежда като стабилна.

– Преди дни излезе един доклад, в който се казва, че банковата система в България отчита печалби от 746 млн. лв. за 2014 г., което било ръст от близо 28%. А за ПИБ се казва, че нейната печалба е 4,5 млн. лв. за 2013 г. Това добър показател ли е за тази банка? Стабилна ли е тя?

– Печалбата на банката според мен не е показател за стабилност. По-скоро е показател за бизнес модела, който банката използва. Показателите за стабилност са капиталова адекватност на банката, лоши кредити, ликвидност, т.е. до каква степен тя разполага с налични средства, за да може да посрещне това, че например някаква част от депозантите иска да си изтегли парите. Специално по отношение на ПИБ – тя изпита известни трудности, получи държавна помощ. И условието да бъде отпусната тази държавна помощ беше Европейската комисия да оторизира такова отпускане. Което означава, че от ЕК са направили преглед на състоянието на банката, приели са предложения оздравителен план, така че да не се стига повторно до такава ситуация, при която банката има нужда от нова държавна помощ. И съответно ЕК е направила оценка, че банката е достатъчно стабилна, за да се класира за такава държавна помощ, която беше отпусната в последствие.

Дори тази държавна помощ беше удължена, защото първоначално беше отпусната за 6 месеца, което означава, че предвид пазарните фактори ЕК отново е счела, че банката продължава да е достатъчно стабилна, т.е. да няма капиталов проблем, изначален проблем, който може да създаде други проблеми. Според мен това са достатъчно добри индикатори за това, че не само българските надзорни органи имат доверие в банката, включително и правителството, но и европейските такива. Те са направили оценка и тази оценка показва, че банката е достатъчно стабилна.

– На този фон как да си обясним периодичните атака срещу тази банка, които идват от определени медии?

– Честно да ви кажа, на мен ми е трудно да ги обясня. От едната страна имаме банков надзор, правителство, които са готови да подпомогнат банката. От същата страна имаме и представители на ЕК, които са направили оценка за налични предпоставки за отпускане на държавна помощ. Всички тези оценки вършат положителен резултат, т.е. банката изпитва само временни затруднения като цяло.

От другата страна имаме медийни публикации, които казват, че там има невероятно голям проблем. В крайна сметка в този дебат всеки трябва да си избере страна, на която да вярва. Лично аз съм по-склонен да вярвам на ЕК. Затова ми е трудно да коментирам такива неща, защото това са публикации в медии, където се цитират недостъпни публично данни и се говори за някакви доклади, за някакви оценки, на които източниците не са ясни. Доста въпросителни има около тези публикации. Докато ЕК, когато каже – да, ние сме съгласни, че банката е достатъчно стабилна, за да получи държавна помощ, т.е. проблемът е временен, а не някакъв структурен – според мен това е важният сигнал, който трябва да се гледа.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече