вторник, септември 22, 2020

Юни сее смърт на пътя: 25 дни – 57 жертви и над 300 ранени

Само за последния месец по пътищата на страната са загинали 57 души, а 369 са били ранени, сочат данните на КАТ.

Статистиката на „Пътна полиция“ обаче не е окончателна и ще бъде обобщена официално след края на месеца. Засега тя сочи, че от началото на юни досега загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Нова тв.

Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали.

От „Пътна полиция“ правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.

„Една от основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство“, обяснява пред Нова тв гл. инспектор Калоян Драганов, цитиран от trafficnews.bg.

От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни.

„Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия“, настоява Диана Русинова от Институт за пътна безопасност.

За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки.

„Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии, като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя“, поясни гл. инспектор Драганов.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече