петък, декември 4, 2020

Законът за личния фалит остава за следващия политически сезон

Дебатът тръгна от предложението на „Обединени патриоти“ за личния фалит. След дискусия на Коалиционния съвет, на която ГЕРБ приеха основното – решение за „вечния длъжник“, вече имаме законодателно предложение за 10-годишната давност. Това не е детайлен закон, но много важен инструмент за давност срещу основно колекторските фирми. Това обясни пред БНТ Искрен Веселинов от ВМРО.

„21 век сме дълговото робство е отменено доста отдавна и не може съвестен платец – много е важно да има добра история. И в един момент ако не можеш да си плащаш добре, този дълг ще тегне после върху наследниците ти. Не може. След 10-тата година всеки може да каже – няма да платя. Така е и с държавните вземания. Взел си каквото си могъл, не можеш да вземеш децата на човека, казано по народен стил.“, коментира той.

Не сме се отказали от Закона за личния фалит. Имахме работна среща с ГЕРБ и Емил Радев, те набелязаха промени, които ние не сме засегнали и ще го направим. Сега ще подкрепим 10-годишната давност, но в началото на следващия политически сезон ще внесем цялостния закон и до края на политическия сезон трябва да го завършим, обясни Веселинов. За съжаление, ние каквото сме се разбрали държим на него. Доброволните отряди продължават разговорите. Има мнение, че те ще бъдат отрицателна оценка за работата на МВР. Което никога не е било цел на предложенията, напротив – искаме те да са в помощ – граждани, с авторитет и почтени по места да са стожер на законността. Очевидно ние убеждаваме ГЕРБ. Силно се надявам да сме приключили с принципното убеждаване на ГЕРБ още на политическото споразумение за коалицията. Дефиницията в него е доброволни отряди за еди какво си и една от хипотезите е за охрана на обществения ред. Всичко стана след този успешен спектакъл на ДПС в зала, каза той.

ГЕРБ иска ли да управлява с вас? Това е много важен въпрос.

След 10-годишната давност виждам, че иска, надявам се и за други да е така, коментира Веселинов. За НСО – ВМРО имаме категорично становище, че НСО в този си вид не трябва да съществува. За нас е нелепо този остатък от УБО да е в този вид. Всичко, което може да прави НСО го прави и полицията. В целия свят НСО е част от полицията. В случая притесненията на президента е че жандармерията ще дублира задължения на НСО. Ами нашата позиция е, че именно жандармерията трябва да върши тези неща, обясни той.

Очевидно има сериозен удар върху авторитета на НСО, имаме обвинен за убийство и поръчки техен член. Имаше случая със сестрите на перваза на парламента. За мен е по-важно да разберем къде трябва да е тази структура, не трябва да е самостоятелна според нас. НСО дължи и много сериозен отговор за снимките за премиера. Но ние сме против компроматните борби, това води в крайна сметка до ерозия на обществото, смята Веселинов.

Има ли фактори, които искат предизвикват тези компромати? Предполагам, че не един фактори, повечето от тях са извън политическата сцена. Не един бизнес бяха ударени. Богати хора има в арестите, други са зад граници. Има много фактори с ресурси, които са за сваляне на това управление и искат да си върнат позициите. Тази власт винаги е била под атака – било от опозиция, била от други. Трудно ми е да вляза във всички пластове на удари и контраудари, но във всеки случай неговият съветник е тежък удар по авторитета на Румен Радев. Според мен трябва да си провери съветника и да вземе мерки. Мога да знам дали взема страна в случая, ако знам всички доказателства. Хубаво е да има обвинителен акт, който да обясни обвинителната теза, коментира Веселинов.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече