четвъртък, юни 17, 2021

Защо да изберете отопление с термопомпени системи вместо с климатик

Предстои ви решение с какво отопление да изградите вашият бъдещ дом и желанието да изберете нова, модерна, ефективна и екологична технология, която да бъде лесна за използване и да спести от месечния разход за отопление и охлаждане. Като се има предвид, че сметките за отопление оформят над 42% от сметката ви за енергия, изборът на най-ефективната система трябва да бъде приоритет. Друг основен показател, който трябва да вземем предвид е размера и типа на жилището. Когато говорим за отопление на къща, вила или друга самостоятелна постройка, трябва да вземем предвид по-големите топлини загуби, поради наличието на повече външни стени. Новите еднофамилни къщи са предпочитание и заради по-големия обем на помещенията, което може да се окаже предизвикателство за отопление. При изборът на отопление за апартамент, нещата изглеждат различно – разполагаме с по-малко място в дома, няма възможност за голяма централизирана система за отопление, липса на складово пространство за гориво.

При отоплението с климатик, получавате ефективна отоплителна и охлаждаща система, изключително бърз монтаж и сравнително малка инвестиция. Тук отваряме скоба, че изборът на система с едно външно и няколко вътрешни тела, не е чак толкова евтино. И все пак климатикът е предпочитан за отопление на апартаменти, поради няколко причини:

 • По-малки топлинни загуби (наличието на съседи отдолу, отгоре и отстрани, значително намалява топлинните загуби на помещението)
 • По-малки стаи. Малките помещения са по-подходящи за отопление с климатик, защото по-лесно се затоплят без това да причини неприятно силно движение на въздух.

Сега ще разгледаме предимствата на термопомпите въздух-вода:

 • Освен функция отопление, всички отоплителни термопомпени системи могат да затоплят водата в бойлера. Тези системи са изключително икономични и свързани с бойлер значително ще намалят сметката за електричество. Месечният разход за топла вода на домакинство с бойлер 120 литра и нагревателен елемент 3кW е приблизително 50 лв. При използване на термопомпа за осигуряване на битова гореща вода (БГВ), този разход ще бъде редуциран до 10~15 лв/месец.
 • Отоплението с термопомпа е напълно безшумно. Източникът на топлина е изведен в техническо помещение, а топлината се пренася чрез тръби към радиатори или подово отопление. По този начин се наслаждавате на комфорт без какъвто и да е шум.
 • Комбинирането на термопомпа с подово отопление дава равномерна топлина в цялото помещение, без значение колко е голямо. Липсата на по-топли и по-студени зони е основно предимство спрямо климатиците.
 • Отоплението с термопомпа създава постоянна топлина. Въпреки че тези системи работят на принципа на климатиците, когато външното тяло е в режим размразяване, няма да усетите намаляване на температурата в помещението. Това е така, защото в комбинация с подово отопление, отоплителната система е изключително инертна и топлината продължава да се предава от затопления под към помещението.
 • С термопомпата имате възможност да контролирате системата отдалечено през мобилния си телефон. Производителите на системи умен дом, предлагат умни термостати, които научават вашето ежедневие и автоматично адаптират програмата си, като намаляват температурата в часовете когато няма никой у дома.
 • Предлагат се хибридни термопомпи с комбинирана работа на електричество и природна газ, като системата сама избира типа горива според консумираната енергия и цената на енергията. Системата автоматично калкулира, кой е по-икономичния енергоизточник и избира да работи съответно на газ или с електричество.

Като цяло може да кажем, че термопомпата въздух-вода е по-модерна система за отопление. С нея получавате цялостно решение за икономия на отопление, охлаждане и топла вода. В комбинация с подово отопление, тези системи са по-икономични от климатиците, а машината прехвърля енергията там където има нужда – към отоплителната инсталация или към бойлера за топла вода. Единственият недостатък е по-високата първоначална инвестиция, която несъмнено се изплаща във времето.

За статията помогнаха специалисти по климатизация и отопление от магазини Термос.

1 Коментар
 1. Елица Петева казва

  Ние сме с термопомпа и сме доволни, особено от подовото отопление. Много е приятно.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече