четвъртък, октомври 21, 2021

112 вече са случаите на COVID-19 в България (ВИДЕО)

Пет нови случая на заразени с коронавирус у нас. Така общият брой на доказаните случаи на коронавирус у нас стават общо 112, като само за последното денонощие новите случаи са 18.

Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

“В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово – по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек”, каза още той.

“Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110, Турция са заразени са 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая”, съобщи още началникът на Оперативния щаб.

Относно хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, Мутафчийски коментира: „Медикаментът не е разрешен за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме във връзка с дистрибутори и сме го активирали. Той трябва да се активира от определена болница, в случая – ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Казвате, че това лекарство е доказано, но аз не бих използвал този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини”.

Във връзка с искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София и забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. „Приемаме го като подкрепа на нашите мерки. В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от такива хора, че така им съсипваме живота – те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, допълни Мутафчийски.

Той съобщи, че пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

Относно лекаря от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Ген. Венцислав Мутафчийски даде информация и за заразения с коронавирус в Пловдив. „Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. До колкото знаем е работил на едно място”, каза той.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 000 литра спирт, 68 000 литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

112 са случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 8.00 часа.Разпределението на пациентите по градове е както следва: във Варна има 4, Смолян – 3, перник-2, Пловдив-2, Габрово – 2, Плевен – 4, Ловеч – 1, Благоевград- 2, Бургас -2, Лом – 1. В столичните болници: във ВМА има 14 души с доказана инфекция и 21 силносуспектни. В Александровска – 2, в „Пирогов” – 4, Софиямед – 1.Общо регистрирани случаи в световен мащаб са 245 хиляди.Генерал-майор Мутафчийски уточни, че до момента общо във ВМА и Националната референтна лаборатория са наравени над 5 000 теста за COVID-19: „ Само 500 теста са закупени с държавни пари. Останалите са дарени от граждани и бизнесмени, като в момента имаме повече от 10 хиляди теста. Благодаря им, това е истинска гражданска позиция.”.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Четвъртък, 19 март 2020 г.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече