четвъртък, юли 2, 2020

20 пъти над нормата цианиди в реките Юговска и Чая

20 пъти са превишени нормите на цианиди при заустването на река Юговска в река Чепеларска (Чая) в района на Юговското ханче. Това съобщи директорът на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район“ (БДИБР) в Пловдив Цветелина Димова. Първите проби, показали завишени с около 15 пъти над нормите стойности на цианиди, са били взети от водите на Чая в Асеновград вчера.

Веднага са били информирани всички институции, а вчера вечерта инспектори от РИОСВ – Смолян са взели проби заради аварийно изпускане на замърсени води от хвостохранилището в Лъки, съобщи шефката на екоинспекцията в Смолян Екатерина Гаджева. Изпратено е било предупреждение до Напоителни системи и „ВиК“ Пловдив, за да се прекрати подаване на замърсените води към мрежата на „ВиК“ и рибарник в асеновградското село Болярци, както и да се преустанови водопоят на животни от реката. Предупредени са и кметовете на общини по поречията на реките Чая и Марица.

„Разпоредих да се извърши проверка и снощи, и рано сутринта. Ако не бяха нашите служители, да отидат на място, щяхме да гадаем каква е била причината за замърсяването, тъй като много бързо са заличени следите. Сега сме абсолютно сигурни и вече сме сигнализирали и други органи да си свършат работата (прокуратурата и МВР – б.р). Помпата ли е била счупена, регулаторът ли не е бил в ред, тепърва ще се изяснява“, коментира на пресконференция в Пловдив днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Още снощи, след получаване на сигнала, от Напоителни системи сме преустановили подаването на вода към рибното стопанство в Болярци и сме затворили изравнителя в Асеновград и всички отвеждащи канали“, каза изпълнителният директор на дружеството Снежина Динева.

Според Екатерина Гаджева от РИОСВ – Смолян, когато екоинспекторите тази сутрин отишли в 6.30 ч. на място, фабриката за преработка на метали не работела, а по дневници тя не е работела от четвъртък заради счупена мелница. Заради това експертите слезли до хвостохранилището и утайника на река Юговска. На първия утайник те видяли тръба, която преливала в реката. Час по-късно, когато дошли министърът и областният управител на ПЛовдив Дани Каназирева, се оказало, че тръбата вече е суха.

„Цианидът е прелял през тази преливна тръба. Иначе нямаше никакви индикации за замърсяване, тъй като речните води не бяха оцветени“, обясни Гаджева. По думите й на дружеството ще бъдат наложени наказателни мерки. В момента там продължават да се извършват огледи, защото може да се установят и допълнителни нарушения. Ще бъдат направени предписания незабавно да се преустанови всякакво изтичане. Концентрацията на цианид е доста висока – 107 микрограма – като на отпадъчни води.

„Фабриката в момента не работи и не трябва да работи, докато не се запушат тези тръби – да се прекъснат и тампонират. Да се прекъсне връзката на утайника и хвостохранилището с реката“, подчерта Гаджева. По думите му спирането на помпите е довело до изтичането на отпадните води в реката. А днес помпите вече са били пуснати.

От „ВиК“ Пловдив съобщиха, че вече са излезли резултатите от първите проби за наличието на цианиви в питейните води и те са отрицателни. „Питейната вода е чиста“, подчерта областният управител Дани Каназирева.

„Това не е първия случай на замърсяване на водите на тези реки, няколко са. Откакто съм министър помолих двама инженери – инж. Цоло Вутов и инж. Виолета Велева, да ми направят карта на България, за да знаем всяко съоръжение в какво състояние е. Докато те се опитват да направят това нещо, проблем след проблем. Ние не искаме да създаваме нито изкуствена паника, нито да прикриваме каквото и да било“, каза още министърът и подчерта: „Всички бяха ангажирани с решаване на проблема – кметове, областен управител и институциите, за да се погрижат да има най-малко щети във водите на реката. Хората трябва да знаят, че институциите работят и в почивните дни. Този път те се справиха добре“, категоричен беше Ревизоро.

Заустването на отпадните води директно в реката е абсолютно незаконно, посочи областният управител Дани Каназирева. По думите й става дума за умисъл. Затова са сезирани органите на прокуратурата и МВР, които извършват проверка.

Припомняме, че замърсяване с цианиди имаше и преди десетина дни. Тогава обаче то било от друго място – от спукан водопровод.

Засега не е ясно каква глоба ще отнесе фабриката в Лъки. Със сигурност тя ще бъде най-тежката възможна, посочиха от РИОСВ-Смолян.

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече