вторник, септември 29, 2020

3 рецепти за дните, в които нямаме търпение за вечеря

Пропуснали сте закуската, обядвали сте рано и май не достатъчно, в резултат на което още в 17 ч. започвате да копнеете за топла домашна вечеря.

Дотук нищо необичайно. Проблемът обаче идва, когато се приберете и единственото готово нещо за хапване е вареното яйце, за което така и не е останало време сутринта.

Точно за тези дни, в които дори времето за доставка на храна изглежда твърде дълго, Vesti.bg са събрали 3 бързи, топли и вкусни рецепти.

Тортили от тиквички

1 голяма тиквичка

1 яйце

1 с.л. брашно (нишесте) от тапиока

100 г гъби

1 ч.л. масло

1 скилидка чесън

1 ч.л. зехтин

шепа пресни подправки по избор – мащерка, босилек, риган и др.

1 с.л. заквасена сметана

1 стрък кориандър

сол

Обелете и настържете тиквичката. Посолете я и оставете настрани за 10 минути. Изстискайте с ръце настърганата тиквичка и я сложете в купа. Добавете яйцето и брашното от тапиока. Разбъркайте.

Загрейте тиган за палачинки на умерена температура. Добавете малко зехтин и го разнесете по дъното на тигана с помощта на кухненска хартия. Изсипете половината смес за тортиля по средата на тигана и я разнесете на тънък слой по цялата повърхност на тигана с помощта на лъжица. Щом тортилята стане златиста отдолу, обърнете я и пържете още 30 секунди.

В друг тиган задушете в маслото почистените и нарязани гъби  заедно със скилидката чесън. Щом гъбите омекнат, след около 10 минути, добавете нарязаните на ситно пресни подправки. Накрая овкусете със сол.

В чиния поставете тортиля от тиквички. По средата изсипете плънката от гъби. Върху тях поставете 1 с.л. заквасена сметана и стрък кориандър. Прегънете тортилята на две и поднесете.

Ризото с гъби

1 глава лук

500 г гъби

350 г ориз арборио

1 ч.ч. бяло вино

800 мл вода

1 кубче органичен гъбен бульон

20 г сушени манатарки

80 г пармезан

щипка лют червен пипер

бучка масло

сол и прясно смлян черен пипер

олио от трюфел

Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.

Почистете гъбите – кралски печурки и малко диви гъби (пачи крак, манатарки). Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте, докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.

В 1 л гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте, докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути. 

Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. Разбъркайте, докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.

Испански омлет

4 картофа

6 яйца от свободни кокошки

морска сол и черен пипер

4 бр. чоризо

2 стръка пресен розмарин

2 глави лук шалот

1 лимон

сок

1 връзка магданоз

зехтин

Сварете картофите за около 10 минути. Нарежете чоризото на парчета с дебелина 1 см. Загрейте фурната на най-силна степен и загрейте тиган в нея.

Сложете зехтин в тигана и пуснете парчетата чоризо и картофите на половинки. Разтръскайте ги и ги пъхнете във фурната. Разбийте три яйца в голяма купа. Овкусете ги със сол и черен пипер.

Накъсайте розмарина. Извадете в чиния запечените чоризо и картофи. В същата мазнина пуснете розмарина и го разтръскайте за няколко секунди. Излейте яйцата в тигана, а в тях пуснете парчетата чоризо и картофи. Запечете омлета.

Нарежете лука на много тънки филийки. Посолете го и изтискайте лимоновия сок върху него. Полейте със зехтин. намачкайте го с пръсти. Добавете само тънки листа магданоз към лука и разбъркайте. Поднесете омлета, поръсен със салата от магданоз и лук.

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече