сряда, септември 29, 2021

4 млн. кубика питейна вода са „изчезнали“ от язовир Камчия за три месеца, Бургас ще бъде пред водна криза в началото на следващото лято

Язовир „Камчия“ отново се превръща в актуална тема, след като от публикация в медиите става ясно, че през последните три месеца се губят милиони кубици питейна вода.

Над 4 милиона кубични метра вода са „изчезнали“ през последните 3 месеца от язовир „Камчия“, който водоснабдява Бургас и Варна с питейна вода, показва справка на Moreto.net.

Според месечните графиците за използване на водата, одобрени от МОСВ, за месеците август, септември и октомври, от язовира е трябвало да бъдат изразходвани 22,34 милиона кубични метра вода.

Според данните за нивата на язовира в началото и в края на периода обаче излиза, че от язовира са изразходвани 26,18 млн. кубически метра вода.

Най-голямо е разминаване между график и реални количества има през месец септември. По график от язовира е трябвало да бъдат използвани 7,78 млн. куб. м. вода, а цифрите показват че нивото на язовира през месеца е спаднало с 9,46 млн.куб.м. или разлика от 1,68 млн. куб.м. само за месец, което съставлява 21% липса. Казано с две думи на всеки 5 кубични метра, отишли за водоснабдяване на Варна и Бургас, още един допълнителен кубик се губи.

В началото на октомври от Moreto.net изпратихме запитване към Министерството на околната среда и водите за предоставяне на справка на реално изразходваните водни количества, както и отговор на какво се дължи разминаването. След две седмици мълчание от страна на МОСВ отново изпратихме запитване. От пресцентъра на министерството поеха ангажимент за отговор, но още две седмици по-късно такъв в редакцията ни все още не е получен.

Сходни въпроси изпратихме и към ползвателите – ВиК-Варна и ВиК-Бургас. Отговор от ВиК-Бургас няма и до ден днешен.

Единственият отговор, който получихме бе от ВиК-Варна. По техни данни през месец септември водоснабдителното дружество е използвало с 8,5% по-малко вода, отколкото му е било разрешено. Вместо одобрените от МОСВ 3 млн. куб.м., от ВиК-Варна са използвали 2,75 млн. Това на практика означава, че липсващата вода в „Камчия“ за последните 3 месеца е над 4 млн. куб. м.

От ВиК-Варна заявиха още, че за последните 6 месеца от дружеството са използвали 2,5 млн. куб. м. вода по-малко от одобрените от МОСВ количества.

А относно актуалните нива към началото на ноември, наличният полезен обем в Камчия е 39 млн. куб. м.

За сравнение, точно преди година наличният полезен обем в язовира е бил 95 млн. куб. м.

Елементарна математика показва, че ако в близките месеци не последват сериозни валежи и при настоящото потребление от около 6 млн. куб. м. месечно, вода в язовира има за около 6-7 месеца, а Бургас ще бъде изправен пред водна криза в началото на следващото лято.

За Варна притесненията относно водна криза са по-малки, тъй като морската столица има и алтернативни водоизточници в лицето на девненските карстови и „Батова“.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече