понеделник, октомври 18, 2021

5 съвета за поддържане на техническото състояние на автомобила

Редовната грижа за автомобила е от ключово значение за неговото състояние и продължителната му употреба 

Всеки употребяван автомобил може да ни изненада с неочакван ремонт и непредвидени разходи за него, ако неглижираме редовната му поддръжка и не обръщаме внимание на дребните сигнали за влошаване на състоянието му. След няколко подобни случая, скъпите и сложни „реанимации“ принуждават шофьорите да мислят за продажба на своя автомобил, което обикновено става на безценица и отново води до загуба на средства. 

Новата кола също не трябва да се игнорира, нито да се подценява професионалното й обслужване. Правилната грижа за нея е гаранция за удължаване на експлоатационния й живот и завидния й външен вид.

Ето няколко прости съвета, с помощта на които можете да избегнете ненужни инвестиции в колата си:

Бърза проверка преди пътуване 

Всеки път преди да тръгнете, е необходимо да проверите техническото състояние на машината. Следете за нивото на охлаждащата течност и спирачните течности, както и маслото. Ако сте активен шофьор, знаете, че при последните две има определена периодичност за пълната им подмяна. 

Процедурата е кратка и няма да отнеме от ценното ви време, но ще ви спести закупуване на нови филтри, а понякога и смяна на допълнителни технически компоненти на автомобила.

Диагностика на редовни интервали

След определено време крепежните елементи отслабват, нарушава се херметичността на фугите, налага се регулация и т.н. технически детайли. За да се предотвратят неприятните последици, трябва да се извършва проверка на редовни интервали от време.

Не винаги, дори опитен водач, може да идентифицира симптомите за скрити дефекти и потенциалните проблеми на двигателните системи. Тези състояния се установяват само с помощта на специални инструменти за диагностика, разположени в станциите за технически преглед. Инспекцията трябва се извършва веднъж на няколко месеца и от надеждни майстори, които не биха тръгнали да търсят несъществуващи проблеми.

Оглед на гумите

Между пътуванията е необходимо да се инспектират колелата за наличие на спукване, порязвания, пункции. Гледайте дали гумите не са загубили формата си или в някоя зона изглеждат прекалено меки. Ако се открие дупка на една или няколко гуми, трябва да пристъпите към поставяне на резервен заместител и да посетите сервиз, където да възстановят щетите, да ги сменят с нови, когато се налага, и да се направи баланс.

Качествено гориво

Колкото и да е трудно да отсеем качеството от наличните възможности, този избор трябва да ни е приоритет. Спестяването не винаги е уместно, защото може да ви коства доста повече впоследствие, ако претърпите вреди заради използваното гориво. Проучете какви са препоръките на производителя на вашия автомобил, запознайте се подробно и с ръководството за употреба, където също може да има насоки и ценни съвети.

Ако следвате дори само тези прости съвети, може да сте спокойни, че полагате трайни усилия за удължаване на живота на автомобила си. При възникнали затруднения, когато все пак е необходим ремонт, може да избирате части и консумативи от богатия каталог в онлайн магазина за авточасти Euavtochasti.bg

Бъдете старателни и отдадени на своята кола, за да ви се отплати тя с удобно и безопасно придвижване!

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече