четвъртък, септември 16, 2021

6 съвета от Серена Уилямс за по-активен живот

Воденето на активен живот е важно за поддържането на здравето. Поддържането на активност помага да се намали рискът от състояния като сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Упражненията също са свързани с подобряване на психичното здраве и когнитивните функции.

Не е нужно да сте професионален спортист, за да подобрите здравето си. Най-важното е да останете активни. Помага за:

 • Функцията на сърцето
 • Издръжливостта на организма
 • Да поддържате здравословно тегло

Номерът да останеш активен е да намериш нещо, което да ти харесва да правиш. За някои това означава да имат приятел, с когото да тренират. Няма значение дали ще ходите на фитнес, ще се разхождате из блока, ще танцувате, гледайки youtube видия или ще излезете да покарате колело на открито – просто се раздвижете.

Може да е трудно да намерите своя стил на тренировка. Може да ви помогне да ги смесвате от време на време. Може да откриете, че ви харесва да опитате нещо ново. Ето няколко прости стратегии от един от най-добрите професионални спортисти Серена Уилямс, които можете да използвате, за да станете по-активни и щастливи.

1. Карайте го бавно

Ако не сте били активни от няколко години, започнете бавно. Винаги говорете с Вашия лекар преди започване на тренировъчна програма, тъй като може да има предпазни мерки, които трябва да вземете. Като цяло ще е добре да започнете със сесии от само пет или 10 минути. С течение на времето можете постепенно да увеличавате продължителността на сесиите си.

2. Вземете своите 30

Вашата цел за физическа активност трябва да бъде 30 минути всеки ден. Според Харвардското училище за обществено здраве три 10-минутни сесии са също толкова добри, колкото една по-дълга сесия. Например, за един ден можете да направите:

 • 10 минути танци преди работа
 • 10-минутна разходка из паркинга на обяд
 • 10-минутна разходка из квартала веднага щом се приберете у дома

Разбира се, колкото повече упражнения, толкова по-добре! Вземете обаче предпазни мерки, за да избегнете наранявания, като мускулно натоварване. По-добре е да тренирате малко по-малко един ден, ако това ще ви помогне да презаредите за следващия.

3. Работете с мускулите си

Не се нуждаете само от аеробни упражнения. Според Серина това са най-добрите възможни упражнения за издръжливост, не е учудващо, че с нейното постоянство, шансовете й за спечелване на Уимбълдън2021 е с коефициентите за залагане 9.00. Тя споделя, че тренировките за съпротива или вдигане на тежести също са важни. Този вид упражнения помагат за укрепване на мускулите и костите и подобряване на баланса и координацията. Това намалява риска от остеопороза. Също така помага за предотвратяване на наранявания или падания.

Не сте сигурни как да започнете? Наемете треньор за еднократна сесия. Ако си запишете рутината, можете да се обърнете към нея по-късно. Други домашни тренировки, които изискват малко или никакво специално оборудване, включват:

 • ходене или джогинг
 • скачане на въже
 • танцуване
 • клякам
 • тренировка с тежести с намерени предмети (торби с боб, тежка книга, бутилка с вода)
 • подскоци
 • лицеви опори

4. Разтягане

Разтягането след тренировка винаги трябва да бъде част от вашата рутина. Разтягането подобрява гъвкавостта и обхвата на движение. Това може също да намали риска от нараняване или мускулни крампи. И накрая, разтягането подобрява циркулацията в цялото тяло. Ако имате нужда от насоки за най-добрите начини за разтягане, помолете треньор за бърз урок.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече