петък, юли 10, 2020

60% от жените в Европа са били жертви на сексизъм

60% от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз на работното място.

Това показва проучване в пет страни.

Френската изследователска група Ifop установи, че 21 процента са докладвали за такива атаки през последните 12 месеца, а над 40 процента от тях са били под 30-годишна възраст.

Повече от 10 процента от 5 000 респонденти – девет процента във Франция, 15 процента в Испания – заявиха, че са били „принудени към нежелан“ секс от някой на работното си място. Авторите на изследването казаха, че числата „подчертават сивата зона, която може да съществува около съгласието“, когато то може да бъде „изтръгнато в контекста на подчинение, сплашване или манипулация“.

Освен това девет процента от жените заявиха, че поне веднъж са били „подложени на натиск“ от колега, за да извършат „акт от сексуален характер“, като секс в замяна на работа или повишение. Докато около 18 процента казват, че са били докоснати неподходящо, като „пускане на ръка“ по дупето, принудителна прегръдка или нежелана целувка.

Изследването е проведено във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Испания.

То също така констатира, че сексуалното насилие, което включва подсвирване, жестове, груби коментари или похотливи погледи, е най-честата атака при 46 процента от засегнатите жени.

Положението в Германия е доста „нагорещено“, доколкото там става дума за 56 процента от жените.

Авторите на изследването казват, че „много малко малцинство от жертвите на тормоз на работното място успяват да преодолеят стената на мълчанието“ и да се изкажат.

Само 13 процента от жените, които са били докоснати по неподходящ начин, и 16 процента от онези, които са били подложени на натиск в сексуално отношение, са заявили, че са разговаряли с някого, например с висшестоящ или синдикалист, за да разрешат проблема.

Проучването на Ifop беше проведено с онлайн въпросник през април тази година за научния център Fondation Jean Jaures и Европейската фондация за прогресивни изследвания (FEPS).

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече