вторник, септември 21, 2021

Акад. Петрунов: До 8-12 месеца е имунитетът срещу COVID след ваксиниране или преболедуване

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV имунологът акад. Богдан Петрунов. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора. „Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса, освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се гърчим с месеци и години“, прогнозира той.

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора е много по-специфичен, той – го определи като много по-центриран. „Той създава антитела, които са много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов.

Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването е по-специфичен и по-широк. „По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може са пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета. „Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне“, смята ученият. Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. „Има изследване в Израел, че ротационното обучение – 1 седмица вкъщи, 1 – на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират“, добави акад. Петрунов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече