неделя, декември 5, 2021

Ако изборите бяха днес, новата партия на Петков и Василев ще е втора, а ИТН – четвърта

Ако изборите бяха днес, новата партия на Петков и Василев ще е втора, а ИТН – четвърта. Това сочат данни от ново изследване на „Галъп Интернешънъл“. На първо място ще са ГЕРБ-СДС с 21,4 %, на второ място „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев с 15,2%, БСП ще са трети с 13,4%, а ИТН отиват чак на четвърто място.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, картината на гласоподаването вероятно би била следната:

ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
„Продължаваме промяната“ – 15,2%
БСП – 13,4%
ИТН – 12,3%
ДБ – 12,1%
ДПС – 11,4%
ИБГНИ – 4,1%
„Възраждане“ – 3,3%
ВМРО – 2,2%
Други – 4,6%

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и – разбира се – данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за Демократична България. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Изследването е възложено, проведено и финансирано от Галъп интернешънъл.

Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече