неделя, април 5, 2020

Ако НЕ искаш да си успешна на работното място, пропусни обедната почивка

Закуската е коронована като най-важното хранене за деня, но обядът също не е за пренебрегване.

Обедната почивка може да е спасение – независимо дали имаме много работа и искаме денят по-скоро да преполови, или ни е скучно и още с пристигането на работа си мислим какво ще похапнем, а към 11 ч. вече проверяваме менюто на близките ресторанти.

Затрупани от задачи, много от нас обаче пропускат това важно събитие от деня и вместо това решават да хапнат, докато седят на компютъра и продължават с работата. Така може и да се спестява време, но подобна практика може да навреди в перспектива.

А за това сме подредили 6 причини, заради които не ти препоръчваме да пренебрегваш обяда и почивката покрай него.

Как ти вреди пропускането на обедната почивка

Няма да бъдеш достатъчно фокусирана

Ако се отдалечиш от компютъра и хапнеш някъде другаде, след това ще се чувстваш по-съсредоточена. Ще помогне още повече, ако почивката ти включва и лека физическа активност като например разходка. Едно изследване на Университета в Бристол показва, че служителите, които се разхождат по време на обедната си почивка, се чувстват 21% по-фокусирани и 41% по-мотивирани. Представянето ти на работа може да подобри и гледката навън, особено ако включва зеленина.

Няма да стимулираш мозъка си

Храната помага да повишиш енергията и вниманието си. Най-голяма полза за дейността на мозъка имат продукти като авокадо, пълнозърнести храни, ядки, боровинки и риба. Ако носиш обяда си отвкъщи, ще имаш повече контрол върху това какво ядеш и ще си сигурна, че с обяда си осигуряваш храна за мозъка.

Продуктивността ти ще пострада

Без почивка при работен ден, който продължава от сутрин до вечер, на мозъка ти ще му се доспи още около 14-15 ч. Може би отдаваш това на храната, която ядеш, или това, че след похапване обикновено ти се чувстваш сънена. Истината обаче е, че ако дадеш почивка на ума си, ще се почувстваш значително по-продуктивна.

Няма да си настроена творчески

Промяна в обстановката може да вдъхне нов живот на идеите, затова отново е добра идея да прекараш обедната почивка извън офиса. Смята се, че творческите умове функционират добре следобяд, когато работят например от някое кафене. Ако нямаш подобна възможност, то поне отскочи до някое местенце наблизо по време на почивката си.

Ще си по-стресирана

Обедната почивка няма да те отърве от целия стрес, но взимането на пауза от вършенето на няколко неща наведнъж и проверяването на социални мрежи ще прочисти ума ти. Още по-добре, ако посветиш почивката си на медитация или друго занимание, с което да си отдъхнеш.

Няма да създадеш контакти

Има много начини да намериш приятели на работното място, а храненето в сградата е един от тях. По този начин ще прекарваш време със свои колеги, а приятелските отношения ще направят работния ти ден по-приятен.

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече